NavMenu

Ove godine kreću radovi na energetskom unapređenju osam javnih objekata u tri kantona, dokumentacija se priprema za još 24

Izvor: eKapija Petak, 17.03.2023. 08:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Radovan1/shutterstock.com)Ilustracija
U ovogodišnjoj realizaciji aktivnosti energetske efikasnosti u FBiH u planu je provođenje mjera na osam odabranih javnih objekata, te projektovanje, nadzor i revizija projektne dokumentacije za 24 objekta.

Kako je saopšteno iz Vlade FBiH za osam odabranih javnih objekata u tri kantona (Hercegovačko-neretvanskom, Sarajevskom i Zeničko-dobojskom) ugovori su potpisani u zadnjem kvartalu prošle godine, te se uskoro očekuje realizacija ugovorenih radova, ukupno procijenjenih investicija u vrijednosti od skoro 2,66 mil KM.

U Kantonu Sarajevo u planu je provođenje mjera energetske efikasnosti na zgradi Pravosudnih institucija FBiH (Federalno ministarstvo pravde, Vrhovni sud FBiH, Ustavni sud FBiH, Federalno tužilaštvo i Sudska policija FBiH), a procijenjena vrijednost investicije je skoro 600 hiljada KM.

Drugi objekt u KS je Zavod za zbrinjavanje invalidne djece i omladine Pazarić, sa procijenjenom investicijom od oko 94.000 KM.

U HNK je riječ o objektu Kantonalnog suda u Mostaru za koji je procijenjena vrijednost investicije skoro 547.000 KM, zatim Narodnog univerziteta Konjic (oko 75.000 KM) i Domu zdravlja Čitluk (80.000 KM). U ZDK planirano je provođenje mjera energetske efikasnosti u tri škole. To su Mješovita srednja industrijska škola Zenica (procijenjena vrijednost investicije oko 585.000 KM), MSŠ Mehmedalija Mak Dizdar i Gimnazija Muhsin Rizvić Breza (oko 483.000 KM), te OŠ Miroslav Krleža Zenica (196.000 KM).

Za 24 javna objekta, od kojih je 17 federalnih institucija u Sarajevu, šest u Mostaru i jedan u Lukavcu, očekuje se da u prvoj polovini ove godine bude kompletirana projektna dokumentacija, kao i njena revizija. Nakon toga će se moći planirati i pripremiti tenderska dokumentacija za izvođenje radova, a ukupna procijenjena vrijednost investicije za ova 24 objekta iznosi više od 10 mil KM.

Takođe u ovoj godini planirana je i nabavka opreme za mjerenje potrošnje toplotne energije i temperature, te opreme za očitavanje podataka za objekte, kao i nabavka energetskih certifikata za objekte javne namjene koji će biti obuhvaćeni mjerama za poboljšanje energijske efikasnosti.

Pored toga, očekuje se i provođenje konsultantskih usluga ugovorenih u prošloj godini, a odnose se na obezbjeđenje procjene upotrebe energije i potrošnje, te potencijalnih ušteda energije putem mjera energetske efikasnosti u javnim objektima, kao i popis svih javnih objekata u vlasništvu federalnih i kantonalnih Vlada u FBiH. U planu je i razvoj platforme na bazi digitalne mape radi prikupljanja i vizualne prezentacije podataka na lokaciji svih identifikovanih objekata dopunjenih sa podacima o potrebama javnih objekata za energetsku efikasnost.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.