NavMenu

Kako dešavanja u bankarskom sektoru utiču na vrijednost kriptovaluta - Da li je bitkoin trenutno sigurnija valuta od papirnog novca?

Izvor: Politika Četvrtak, 16.03.2023. 15:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / Leamsii)Ilustracija
Digitalnu valutu bitkoin, prema kojoj je finansijski establišment dugo bio skeptičan, ponovo je "obasjalo sunce". Poslije kraha Banke Silicijumske doline, najveće propasti u bakarskom sektoru od mračnih dana 2008, a potom i zatvaranja njujorške Signature Bank (Signačer banka) u ponedeljak, vrijednost bitkoina je porasla za oko 30%, piše američki Forbes (Forbs).

- Uspon bitkoina posebno je sladak za njegove pristalice, koji su dugo tvrdili da on predstavlja zdravu alternativu tradicionalnom bankarskom sistemu. Dok akcije banaka padaju, a titani sa Volstrita navijaju za još jednu državnu pomoć, bitkoineri, koji su izdržali takozvanu kriptozimu, pobeđuju - ocijenjuje Forbs.

Naravno, nedavni skok bitkoina nije garancija ni za šta, a kamoli za dugoročnu održivost. Valuta je i dalje u padu za oko 65% u odnosu na najviši nivo svih vremena, a njena cijena je i dalje niska. Ali za bitkoinere, kako Forbs naziva ulagače u digitalni novac, ponedeljak je bio važan dan u smislu da ne moraju više da slušaju zamjerke finansijskog establišmenta.

- Dok se tradicionalne banke bore da održe povjerenje svojih klijenata, decentralizovani sistem bitkoina odjednom izgleda bar malo privlačno.

Ivan Andrejević, kriptoanalitičar, kaže da su u prethodna dva dana uglavnom tehnološke kompanije prebacivale novac u kriptovalute zbog ugroženosti bankarskog sektora. Obično je taj novac najprije prelazio u USDT (stabilnu digitalnu valutu, koja ne mijenja svoju vrijednost i uvijek vrijedi jedan dolar), a kasnije se prebacuje u bitkoin. Inače, u posljednja 24 sata zabilježena je najveća trgovina ovom kriptovalutom u istoriji.

Zbog čega je u ovom trenutku bitkoin sigurnija valuta od papirnog novca?

- Bitkoin ima ograničenu snabdjevenost. Postoji tačan podatak da će biti izrudaren 21 milion bitkoina do određene godine. Na duži vremenski period zbog tog ograničenja je mnogo bolji od papirnog novca. Poput zlata, bitkoin je čuvar vrijednosti za investitore, iako ima trenutne oscilacije cijena. Juče oko podneva vrijedeo je 26.400 USD, a prethodnog vikenda 20.000 USD. Ali da smo 100.000 dinara počeli da čuvamo prije 10 godina za taj novac bi danas mogli da kupimo robu u vrijednosti od oko 55.000 dinara. Da smo prije deset godina uložili 1.000 dinara u bitkoin danas bi vrijedeo 170.000 dinara po trenutnoj cijeni - objašnjava Andrejević.

Sagovornik Politike navodi da ga kompanije koriste u transakcijama jer nema velike provizije kao kod banaka. Transakcija od 150.000 USD košta svega deset centi.

- Ono što je bitno kod bitkoina i kod kriptovalute to je da kada se jednom uradi transakcija od osobe A do osobe B ona ostaje trajno zabilježena. Ne postoji način da se ona lažira. Uvijek ima trajni zapis, čak i da nestane struje, kada bi se sistem poslije deset dana ponovo uspostavio, te transakcije bi ostale zapisane. Svako je vlasnik svog novca i drži ga u svom novčaniku u računaru. Nema izloženosti bankama. Ovakav decentralizovani sistem pokazao se kao dobar u slučaju bankrotstva tri banke u Sjedinjenim Američkim Državama. Iako su iz Federalnih rezervi SAD rekli da će pokriti depozite svih klijenata banaka, moglo je da do toga ne dođe. U tom slučaju građani bi ostali bez svog novca kao što se kod nas dogodilo devedesetih godina prošlog vijeka - napominje Andrejević. Podsjeća da je ranije veliki broj centralnih banaka najavio uvođenje digitalne rublje, lire, evra.

Na našu konstataciju da su propale Signačer banka iz Njujorka i Silvergate (Silvergejt), koje su upravo u vezi sa digitalnom imovinom i da to sigurno ne uliva sigurnost vlasnicima kriptovaluta kojih u Srbiji ima oko 200.000 on kaže da su te banke davale kredite i nisu samo radile sa bitkoinima.

- One jesu malo više poslovale sa startap firmama. Kriptovalute su prilično nezavisne. Mogu da funkcionišu bez ijedne banke. Svako je svoja banka, bez nadzora bilo koga drugog i bez uzimanja velike provizije pogotovo u međunarodnom finansijskom sistemu. To se pokazalo od izuzetne koristi u aktuelnoj rusko-ukrajinskoj krizi - navodi Andrejević.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.