NavMenu

Radnicima Kosmosa pune ruke posla - Do kraja godine cilj proširenje programa remonta i proizvodnje rezervnih dijelova

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 15.03.2023. 15:22
Komentari
Podeli
(Foto: Kosmos.ba)
Vazduhoplovni zavod Kosmos iz Banjaluke nastavio je trend pozitivnog poslovanja, a zahvaljujući ugovorenim obavezama sa poslovnim partnerima za ovo preduzeće neće biti krize ni ove godine.

Direktor Kosmosa Dušan Vještica rekao je Glasu Srpske da je to šesta godina zaredom da poslovanje završavaju u plusu.

Poslovni rezultat bi, istakao je Vještica, bio i mnogi bolji da prošle godinu nisu riješili da otpišu stare mašine i dijelove koji su se godinama vukli kao neispravni.

- Plan je da preduzeće i ovu godinu završi pozitivno. Smatram da smo na dobrom putu, uzimajući u obzir da su nam svi kapaciteti već zauzeti. Realizujemo veoma značajan ugovor sa partnerima iz Srbije, zatim tu su i poslovi sklopljeni sa kupcima iz Austrije i Njemačke, dok grupa radnika radi na projektu remonta motora za Rafineriju nafte Brod - kazao je Vještica.

Dodao je da ugovorenog posla, takoreći, imaju do kraja godine, a pri tome im redovno pristižu i novi zahtjevi.

- Postojeći obim posla okupira sve naše kapacitete, zbog čega trenutno, da se pojave veći kupci, ne možemo mnogo iskoračiti prema njima - rekao je Vještica.

Plan je, naglasio je on, da do kraja godine prošire program koji se odnosi na remont i proizvodnju rezervnih dijelova, to jest da se oprobaju i u remontu novih sistema, pored onih koje trenutno rade, jer je, kako kaže, taj dio u ovom trenutku najaktuelniji.

U zavodu je, istakao je on, trenutno stalno zaposleno 80 radnika i petnaestak penzionera koji su angažovani na različitim projektima.

Plata stručnjaka u oblasti radarsko-raketnih sistema, ljudi sa srednjom stručnom spremom, istakao je on, kreće se od 1.300 do 1.500 maraka, dok ostali primaju između 1.100 i 1.200 maraka na mjesečnom nivou.

Prema njegovim riječima, u proteklom periodu je bilo manjeg zastoja u isplatama plata, ali to je, kako kaže, sad već gotova priča.

- Sve obaveze prema radnicima su izmirene. Ide nova naplata za urađene poslove, tako da sigurno ulazimo u redovan ritam što se tiče plata - kazao je Vještica dodajući da je problem bio tehničke prirode.

Iako su, kako objašnjava, fakture poslate na vrijeme za posao obavljen u prošloj godini, partner iz Srbije je sticajem okolnosti kasnio sa uplatom, što je prouzrokovalo malo kašnjenje plata.

Kadar

Dušan Vještica ističe da i Kosmos, kao i svako drugo preduzeće, vodi bitku sa nedostatkom radne snage.

- Kod nas se može mnogo toga naučiti. Međutim, kad su u pitanju novi radnici, tu je jako loša situacija. Problem je što mnogi dođu kod nas, obuče se i kad treba da se osamostale, oni se okrenu i odu, uglavnom u inostranstvo - kazao je Vještica.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.09.2023.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije

Mladi inženjer u BiH pravi robote, koštaju do 250.000 EUR

Kada je diplomirao na Elektromašinskom fakultetu, mladi inženjer Asim Pedić iz Gračanice imao je dva izbora – spakovati kofere i, poput hiljada mladih, otići u druge razvijene zemlje, u kojima se znanje i rad cijene, ili ostati u svojoj državi pa pokušati ostvariti studentski san – konstruirati nešto što će pomoći ljudima. Te 2019. u skromnim uslovima, ali s jasnim ciljem Pedić je, s grupom inžinjera, krenuo u proizvodnju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.