NavMenu

Najskuplje zaduženje Crne Gore neće biti dovoljno, mogle bi stizati uvećane rate

Izvor: RTCG Petak, 10.03.2023. 14:07
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/esfera)
Zaduženje Crne Gore od 100 mil EUR kod Dojče banke po kamatnoj stopi 9,3% najskuplje je u istoriji Crne Gore, smatraju analitičrai. Saglasni su da se država mogla zadužiti po povoljnijim uslovima na domaćem tržištu jer su uvjereni da će nam na naplatu zbog troškova kredita i očekivanog rasta euribora stizati uvećane rate.

Samo nekoliko dana od isplate većih zarada u javnom sektoru i penzija država se zadužila 100 mil EUR kod Dojče banke. Kredit ćemo otplaćivati tri godine, počev od 2024. kada ističe grejs period tokom kojeg plaćemo samo kamatu.

A, kamatna stopa trenutno je 9,2% i nije fiksna jer je čini šestomjesečni euribor koji je od prošle godineu porastu. Zato oni koji poznaju ekonomske prilike kažu da ćemo ovaj kredit otplaćivati mnogo skuplje.

- Kamatna stopa od 9,2% je trenutnakamatna stopa, međutim kada saberete sve ostale troškove i projekcije potencijalnog rasta još procentnih poena kamatnih stopa tokom ove godine, onda će ona preći sigurno 11,12% - kazao je za TVCG ekonomski analitičar Oleg Filipović.

- Zadužili smo se 100 mil EUR kod Dojče banke po kamatnoj stopi od 9,3% koja uključuje euribor već kada se doda onaprovizija od 1,35% to znači da je efektivna kamatna stopa blizu 11 procenata, što govori da je to jedan od najskupljih kredita koje je CG uzela u istoriji - rekao je Zoran Leković, urednik emsisije "Okvir".

Da je kamatna stopa po kojoj smo se zadužili visoka ne spori ni ministar finansija, ali je juče kazao da državanije mogla ispregovarati bolje uslove kredita.

- Kamatna stopa i uslovi su posljedica globalnih dešavanja na koje država ne može da utiče ni malo. Ja bi volio da su uslovi mnogo bolji, ali nijesu, nažalost - saopštio je ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Ali, jesu na domaćem tržištu, kažu sagovornici RTCG. Smatraju da smo se mogli zadužiti jeftinije da su iskorišćeni depoziti u crnogorskim bankama koji su gotovo milijardu eura.

- Banke su plasirale 340 miliona. Dakle, imamo nekih 600 miliona viška likvidnih sredstava da se to ponudi na domaćem tržištu emitovanjem domaćih obveznica, po kamatnoj stopi od 4% kako tvrde brojni finansijski analitičari na period otplate od 5 do 6 godina. Mislim da bi to bilo korisno i za crnogorsku ekonomiju budući da se novac zadržava ovdje i dobio bi se iz domaćih izvora - ocijenio je Leković.

No, s obzirom da se to nije desilo već u junu kada se bude utvrđivala nova vrijednost šestomjesečnog euribora, znaćemo i koliko ćemo skuplje otplaćati ovo zaduživanje.

- Ne vjerujem da država može bankrotirati, ali sve ovo doživljavam kao jednu vrstu upozorenja za nekoga ko dolazi da mora potpuno revidirati stvari i potpuno drugačije napraviti koncept - dodao je Filipović.

Zaduživanje od 100 miliona neće biti dovoljno da država za cijelu godinu izmiri sve obaveze. Budžetom za 2023. predviđeno je da se Crna Gora može zadužiti još 500 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.