Izvor: Dnevne novine SAN | Petak, 04.03.2011.| 11:12
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bosto: Jedino Energoinvest ima pravo da istražuje naftu

(Foto: b)

Sumnje da je BiH bogata naftom su sve manje, a to izgleda najozbiljnije shvataju Rusi. Posljednjih dana sve su češće informacije da su Naftna industrija Srbije i ruski Njeftegazinkor zainteresovani za geološka istraživanja naftnih područja u FBiH.

No, još uvijek nijedna od tih firmi nije počela sa istraživanjima, niti je zatražila zvanične dozvole za takve aktivnosti u ovom entitetu. Podsjetimo da su Rusi početkom januara ove godine i zvanično počeli ista istraživanja na području RS. Sekretar federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije Stipo Buljan, kaže da se niko iz Rusije nije zvanično obratio njihovom ministarstvu. Ova institucija je nedavno poslala jedan dopis Ministarstvu energetike RS sa željom da se pokuša planirati zajedničko istraživanje u BiH, posebno na mjestima entitetske linije. Upravo je pogranično područje između FBiH i RS najinteresantnije po pitanju nalazišta sirove nafte, naročito u Posavini i na području od Livna do Drežnice.

"Jedni bez drugih ne možemo, još očekujemo odgovor iz RS i ne očekujem da bi tu trebalo biti nekih problema u zajedničkim aktivnostima", kaže Buljan za "San". Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije ima već planiranu aktivnost u istraživanju nafte i prirodnog gasa i uskoro će je ponuditi Vladi FBiH. Zvanično, od 2008. godine jedinu saglasnost za istraživanje nafte i prirodnog gasa u BiH od strane Vlade FBiH ima sarajevski Energoinvest.

Ova dozvola važi do 2018. godine, a Ibrahim Bosto, pomoćnik generalnog direktora ove kompanije, za "San" kaže da je napravljen program tog istraživanja koje bi se radilo u narednih pet do deset godina.

"Nama su dolazile neke firme iz Srbije sa Rusima u jednu kurtoaznu posjetu. Rekli smo im da ne postoji zakonski osnov za takve aktivnosti i ko god bi sad želio poći ka kantonu da dobije koncesiju, mora proći kompletnu zakonsku proceduru i imati licencu koju Energoinvest već ima u ime Vlade. Mi imamo ekskluzivno pravo na ta istraživanja u FBiH", kaže Bosto. Sadašnje stanje u FBiH je takvo da se koncesije daju na kantonalnom nivou, a saglasnosti za istraživanje na entitetskom.

"Koliko ja znam, Vlada je utvrdila novi zakon gdje se i te koncesije dižu na entitetski nivo i treba sačekati njegovo usvajanje u Parlamentu FBiH", kaže Bosto. Tokom juna i jula prošle godine predstavnici ruske kompanije Gazpromnjeft posjetili su Livno, održali prezentaciju i izrazili želju da tamo rade istraživanja. Čak su najavljivali i prvu bušotinu za 2014. godinu te zapošljavanje oko 150 radnika.

"Nakon pisma namjere i prezentacije rekli su da će se javiti, ali još to nisu učini", kaže Nediljko Rimac, premijer Livanjskog Kantona za "San". Kako kažu u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, MVTEO BiH, vlasništvo nad prirodnim resursima je u potpunoj nadležnosti entitetskih institucija uključujući i nalazišta sirove nafte.

Jedinstven format

"Principijelno, smatramo da pitanje izdavanja koncesija za istraživanje nalazišta sirove nafte treba riješiti po jedinstvenom formatu, kako bi se obezbijedila dovoljna finansijska sredstva za ovu aktivnost, potrebna tehnologija i znanje iz ove oblasti i na kraju maksimizirali ekonomski efekti kroz povezivanje sa "doewnstream" aktivnostima", smatraju u MVTEO BiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE