NavMenu

Vlada RS-a odredila iznose plaća direktora

Izvor: Fena Petak, 04.03.2011. 08:53
Komentari
Podeli

Plaća direktora u javnim preduzećima u Republici Srpskoj, zajedno s toplim obrokom, zimnicom i ostalim primanjima po odnosu radnog odnosa, ne može biti veća od 3.000 odnosno 2.500 maraka za izvršne direktore i na njima je da odluče da li će ih prihvatiti ili odstupiti s funkcija.

To je utvrđeno prijedlogom ugovora o radu koji je danas utvrdila Vlada RS-a, s tim da se te zarade uvećavaju za minuli rad.

"Naša namjera je da limitiramo iznose plaća u javnim preduzećima", rekao je nakon sjednice Vlade RS-a njen potpredsjednik Anton Kasipović, potvrdivši da je do sada bilo odstupanja u primanjima direktora javnih preduzeća.

Priznaje da se svim ovim mjerama neće ostvariti velike uštede, niti će preduzeća imati na raspolaganju veća sredstva.

"Bilo je različitih tumačenja, nivoa regresa, zimnica. Smatramo da na ovaj način nećemo generalno ostvariti uštede koje će pomoći javnom preduzeću da bolje posluje, ali smatramo da oni koji imaju najveće plaće moraju dijeliti sudbinu društva", rekao je Kasipović.

Ostaje slobodan izbor direktorima da li će s plaćom od 3.000 biti na čelu nekog preduzeća ili neće.

Možda to, kaže, nije dovoljno nekim pojedincima, ali ne treba zanemariti da te osobe imaju i naknade i preko članstva u nadzornim odborima, pa se, tvrdi, postavlja pitanje kako sve to stignu uraditi.

Pripremljen je i prijedlog ugovora o pravima i obavezama direktora, kojim bi sva pitanja bila precizno razriješena.

Zaključkom je izvršna vlast u RS-u obavezala i predstavnike državnog kapitala i članove nadzornih odbora u javnim preduzećima da u roku od 30 dana od dana donošenja ovog zaključka, a uz prethodne konsultacije s Vladom, ponude na potpis direktorima i izvršnim direktorima te ugovore.

"Mi određujemo okolnosti i elemente ugovora, nudimo ugovore na potpis, i oni koji to žele mogu prihvatiti ovaj način rada i primanja", naglasio je Kasipović.

U Vladinim zaključcima našli su se i detalji oko obaveza za nadzorne odbore u javnim ustanovama i vanbudžetskim fondovima da, u okviru svojih zakonskih mogućnosti, u roku od 30 dana pristupe redefiniranju ugovora o radu s direktorima na način da se utvrdi iznos plaća direktora koji ne može biti veći od zarada direktora entitetskih uprava.

Zaduženo je i Ministarstvo zdravlja RS-a da u roku od 30 dana izvrši analizu plaća članova menadžmeta zdravstvenih ustanova i njihove usaglašenosti sa zakonom o plaćama u tom sektoru, a eliminiraju eventualna odstupanja jer ih je bilo.

Nakon analiza plaća direktora u javnim preduzećima, Vlada RS-a je zadužila nadležne organe da utvrde i visine naknada članova upravnih i nadzornih odbora, a koja ne može biti veća od 500 KM, jer je i tu bilo različitih iznosa.

Provjerit će se i ko je u koliko tih odbora i da li može obavljati rad na adekvatan način.

Predstavnici državnog kapitala Akcijskog fonda RS-a i Fonda za restituciju RS-a u skupštinama akcionara nemaju prava na naknadu za svoj rad.

Također, za svako dalje imenovanje direktora i zamjenika direktora i pomoćnika javnih ustanova, vanbudžetskh fondova, agencija i direkcija u upravnim i nadzornim odborima bit će neophodno pribaviti prethodnu saglasnost Vlade RS-a.

"Ovo su delikatna pitanja za koja Vlada RS cijeni da ih mora riješiti. Smatramo da smo zaključkom od osam tačaka, koji smo usvojili, stvorili potpuni okvir da prepoznamo pojedinačna pitanja i na najbolji način ih reguliramo", tvrdi Kasipović.

Njegova plaća kao potpredsjednika je, kako je potvrdio, 3.300 maraka, a ministra 3.000 maraka, i za sada kaže da su sve opcije za smanjenje otvorene, pa i kada je u pitanja njihova zarada.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.