NavMenu

Aerodrom Mostar u januaru imao svega pet putnika, nadležni opet najavljuju oživljavanje

Izvor: Klix Petak, 03.03.2023. 14:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: My Good Images/shutterstock.com)Ilustracija
Dok aerodromi u regionu obaraju rekorde po broju letova i primljenih putnika nakon pandemije, Mostar je i dalje rekorder razočarenja, na čije tlo još ništa redovno ne slijeće niti s njega polijeće, uprkos brojnim najavama oživljavanja zračnog saobraćaja.

Da je Aerodrom Mostar u januaru ove godine imao samo pet putnika, izvještava Ex-Yu Avaiation News navodeći kako je mostarski aerodrom nastavio razočaravati bez redovnog saobraćaja, čija je brojka smanjena na 384 putnika u januaru 2020.godine.

Podsjetimo da se u Aerodrom Mostar godinama slijevaju ogromna financijska sredstva sa svih nivoa vlasti, a plodovi ulaganja se nikako ne naziru, što otvara mnoga pitanja s obzirom na činjenicu da se nalazi na najpovoljnijem geološkom području u našoj zemlji.

Samo je Vlada Federacije BiH je prošle godine osmogodišnjem periodu u mostarski aerodrom uložila 16 mil KM u sklopu financijske podrške za opremanje, modernizaciju i rad aerodroma u Federaciji BiH, ali pomaka još nema.

Iako direktor Aerodroma Mostar Ivan Ljubić, čiju su smjenu pojedini gradski vijećnici tražili u više navrata, ne izlazi u javnost, gradonačelnik Mostara Mario Kordić je krajem prošle godine tvrdio da Gradska uprava i menadžment Aerodroma rade ozbiljan posao.

Tada je rekao da su u 2022. godini implementirani svi projekti koji su bili po auditu zamjerka za tehničko stanje aerodroma, među kojima su bili ograda, automatski sustav za slijetanje, farbanje rulnica, tehničko opremanje vatrogasne ekipe, rengen uređaja i sanitarnih čvorova.

- To su sve bile zamjerke kod zadnjeg audita aviokompanije s kojom smo razgovarali da bi napravili saradnju. To je uklonjeno, obavijestili smo partnere i očekujemo vrlo brzo deklariranje nekih linija - rekao je tada mostarski gradonačelnik.

Nove najave

U tom cilju je prošle sedmice Aerodrom Mostar posjetio predstavnik veleposlanstva Republike Irske za Bosnu i Hercegovinu Tomás Ó hÁbhartaigh koji je s menadžmentom razgovarao o charter letovima koji su uspostavljeni prošle godine iz irskih gradova Dublin, Shannon i Cork.

- Ovi charter letovi prevozili su većinom hodočasnike iz Republike Irske za Mostar i Međugorje, a nadamo se da će nakon ovih razgovora biti pokrenute inicijative za uspostavljanje i nekih drugih pa i izravnih linija koja bi povezale Mostar i Hercegovinu s raznim dijelovima Evrope - naveli su menadžmenta Aerodroma Mostar. Početkom ove godine dogovoreno je i da će talijanski prijevoznik Aeroitalia započeti sezonske ljetne letove iz Forlija u regiji Emilia-Romagna u sjevernoj Italiji za Mostar.

Letovi iz Forlija za Mostar će prema najavi započetu 7. aprila, a putnicima ostaje čekati ljetnu sezonu i vidjeli hoće li Aerodrom Mostar konačno oživjeti ili će sve ostati na pustim obećanjima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.