NavMenu

Turski Cengiz će graditi dionicu Medakovo-Ozimice dužine 21,3 kilometra - Radovi vrijedni više od 420 mil EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 02.03.2023. 15:29
Komentari
Podeli
(Foto: Autoceste FBiH/Printscreen)
Evropska investicijska banka (EIB) dala je saglasnost na prijedlog izbora izvođača radova za gradnju dionice Medakovo – Ozimice, dužine 21,3 kilometra na koridoru 5C.

- Ovo je prvi put da JP Autoceste FBiH ugovaraju izgradnju preko 20 kilometara. Do sada je bila uobičajena praksa da se ugovara izgradnja dionica od 2 do 10 kilometaram. Banka nam je dala bezuslovnu saglasnost, tako da sada možemo potpisati ugovor sa tehnički prihvatljivim i ekonomski najpovoljnijim izvođačem, a riječ je o turskoj kompaniji Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S - kazao je direktor Autocesta Elmedin Voloder.

On dodaje da će vrlo brzo krenuti u izgradnju i posljednje dionice na sjevernom dijelu, Ozimice – Poprikuše.

- Tako da planiramo da sjeverni dio koridora kroz Bosnu, od Sarajeva do Doboja završimo do kraja 2025. - rekao je Voloder.

Nabavka za izbor izvođača radova na dionici Medakovo – Ozimce je započeta u junu 2022. godine, a ugovor će biti potpisan već sredinom ovog mjeseca.

Od tri zaprimljenih ponuda u postupku pregleda i ocjene odabrana je tehnički prihvatljiva i ekonomski najpovoljnija ponuda kompanije Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S s cijenom ponude bez PDV u iznosu 361,75 mil EUR (423,2 mil EUR sa PDV-om).

Nakon uvođenja izvođača u posao, rok izvođenja radova je 30 mjeseci.

Na dionici Medakovo – Ozimice gradit će se pored otvorene trase, jedna petlja, dva dvostrana odmorišta, osam mostova i vijadukti, dva nadvožnjaka, petnaest (15) podvožnjaka i jedan tunel dužine 2.200 metara, a zajedno sa dionicom Putnikovo Brdo – Medakovo čija je izgradnja počela u novembru prošle godine, činit će funkcionalnu prometnu cjelinu.

Dionica Medakovo – Ozimice finansirat će se iz sredstava osiguranih putem Evropske investicijske banke (EIB) te bespovratnim sredstvima Evropske unije.


Koje dionice autoputeva i brzih puteva su izgrađene u Bosni i Hercegovini, a koje su u planu, možete pogledati u našoj Info mapi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.