NavMenu

Ruska kompanija želi tražiti naftu u FBiH, nude i projekt i novac

Izvor: Večernji list Utorak, 01.03.2011. 14:48
Komentari
Podeli

Nakon Republike Srpske, Naftna industrija Srbije i Njeftegazinkor, tvrtka kći ruske kompanije Zarubežnjeft, iskazali su zanimanje za geološka istraživanja naftnih područja i na prostoru Federacije BiH.

Dvije varijante

Kako prenose srbijanski mediji, tamošnja naftna industrija uz pomoć ruskih stručnjaka napravila je i prezentirala preliminarni program investicija u dvjema varijantama. Prema minimalnoj varijanti, geološka istraživanja potencijalnih naftnih polja u Federaciji BiH stajala bi 13, a po maksimalnoj 47 milijuna dolara, dok bi se kapitalne investicije kretale od 63 do 315 milijuna KM, ovisno o rezultatima istraživanja i ostvarene proizvodnje.

Projekt bi bio realiziran po principu "drvo riješenja", što znači da će realizacija sljedeće faze projekta zavisiti od rezultata prethodne. Ruske i srpske naftne kompanije nisu jedine pokazale zanimanje za istraživanje naftnih polja u FBiH. Spomenimo da je na Energoinvestov međunarodni javni poziv za izražavanje interesa za istraživanje nafte i plina na području FBiH, koji je raspisan prije dvije godine, stiglo pet ponuda.

Zanimaju se i Kanađani

Pristigle su ponude od tvrtki Transglobal Petroleum iz Hustona (Texas, SAD), Seed Rock ispred Longwiew Capital Partners (Kanada), Delta Hydrocarbons (Nizozemska) i MOL (Mađarska) i INA (Hrvatska). menadžment kanadske grupacije Longwiew Capital Partners, čak je obišao institucije vlasti u FBiH. Čelnici kanadske tvrtke tada su u razgovoru za Večernji list kazali da su u završetak istraživanja nafte spremni uložiti oko 100 milijuna američkih dolara. Ponuda Transglobal Petroleuma nudi istraživanja na području Tuzle i sjeveroistočne BiH vrijedna 80 milijuna dolara i dodatnih 95 milijuna za istraživanja u regiji Dinarida (Hercegovina).

Teksašani nude i izgradnju rafinerije u BiH vrijedne 600 milijuna američkih dolara, kapaciteta 50.000 barela nafte dnevno. Međutim, cijeli postupak miruje zbog komplikacija oko zakonskih nadležnosti glede koncesije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Izabrano pobjedničko rješenje za buduće zdanje Prirodnjačkog muzeja i Park prijateljstva u Beogradu - Pješački most do Velikog ratnog ostrva (FOTO)

Zgrada na čijoj fasadi se reflektuju obrisi obližnjeg Muzeja savremene umetnosti, panoramski točak, bogato ozelenjene pešačke staze, pristan za brodiće i veza sa Velikim ratnim ostrvom deo su zamisli prvonagrađenog rešenja na arhitektnosko-urbanističkom konkursu za područje Parka prijateljstva i budućeg zdanja Prirodnjačkog muzeja u ovom delu grada. Ovo rešenje, koje je nagrađeno sa 2,5 miliona dinara za taj prostor predložio je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.