NavMenu

Continental kod Novog Sada otvorio fabriku autodijelova - Kroz tri godine očekuje se izvoz od 2 mlrd EUR

Izvor: Beta/eKapija Petak, 24.02.2023. 07:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash / Clinton Naik)Ilustracija
Nemačka kompanija Continental otvorila je u Kaću kod Novog Sada fabriku elektronskih uređaja za automobile, površine 30.000 m2 proizvodnog, kancelarijskog i magacinskog prostora, u koju je uloženo 140 mil EUR.

Kako je navedeno na sajtu Vlade, Continental planira da u Srbiji uloži još dodatnih 150 mil EUR i otvori još 1.500 radnih mesta.

Izgradnja nove fabrike počela je u junu 2021. godine, a u kompaniji ističu da se iznad svega fokusiraju na inovacije i proizvodnju vrhunskih tehnoloških rešenja za ekrane i digitalne table za premijum automobile širom sveta.

Očekuje se da izvoz fabrike za dve godine bude veći od milijardu evra, dok su prognoze da će nakon tri godine rada biti i više od 2 milijarde.

To je druga fabrika nemačke kompanije u Srbiji i njena najveća u Evropi.

U Kontinentalovoj fabrici u Subotici Conti-tech Fluid, otvorenoj 2013. godine, radi oko 1.300 ljudi.

Pre više od pet godina Continental je u Srbiji otvorio istraživačko-razvojni centar kojem radi oko hiljadu visokokvalifikovanih stručnjaka u automobilskoj industriji.

Continental je u Srbiji kupio Kolubaru univerzal u Lazarevcu i tamo zaposlio 172 radnika.

Otvaranju fabrike u Novom Sadu prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da će Kontinental za dve godine biti prvi ili drugi najveći izvoznik iz Srbije, prenosi Beta.

On je rekao da je sa rukovodstvom Kontinentala razgovarao o tome da ta kompanija otvori razvojni centar i u Nišu.

Vučić je kazao da će preložiti Vladi Srbije da udvostruči podsticaje za investicije južno od Save i Dunava, kako bi se podsticao razvoj tog dela Srbije.

Generalni direktor kompanije Kontinental automotiv Srbija Saša Čoringa rekao je da je veliki uspeh što znak "Made in Serbia" biti stavljen na rešenja koja su dizajnirali srpski stručnjaci, a koji se ugrađuju u najmodernije automobile na svetu.

- Vreme je da počnemo da proizvodimo rešenja i prodajemo ih u milionima primeraka. To nas vodi ka tome da postanemo jedan od najvećih izvoznika iz Srbije - rekao je Čoringa.

Istakao je da će inovativni proizvodi koji budu nastali u fabrici diktirati trendove širom sveta, kao i da će ovom investiciijom i najmodernijom tehnologijom koja se koristi nastaviti da se razvija srpska ekonomija.

Ambasadorka nemačke Anke Konrad je rekla da je Nemačka prvi po vrednosti trgovinski partner Srbije i da nemačke kompanije u Srbiji podižu standarde u tehnologiji i kulturi poslovanja, navodi Beta.

Nemačka kompanija Continental AG osnovana 1871. godine i jedan je od pet najvećih dobavljača u auto-industriji u svetu i druga po veličini u Evropi. U 2021. kompanija je zapošljavala oko 191.000 radnika na oko 527 lokacija u 58 zemalja i imala prihod od 33,8 mlrd EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.