Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 28.02.2011.| 10:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Krivaja 1884: Povlaštenu firmu zaobišle kontrole

(Foto: b)

Nadležne državne službe nikada nisu kontrolisale poslovanje "Krivaje 1884" Zavidovići i izricale mjere zbog neplaćanja obaveza mada je firma radila dvije godine dok formalno nije ugašena u avgustu prošle godine.

Sve to vrijeme, kažu ekonomisti, firma je mogla raditi šta je htjela i nikome ne odgovarati, a pri tome je imala prednost jer je, kao projekat Vlade FBiH, dobijala sirovine po povoljnijim uslovima.

Ova "Krivaja 1884" sa blizu 2.000 radnika osnovana je u novembru 2008. godine zajedničkim ulaganjem državne "Krivaje" i privatnog "Ferimpeksa", koji je u novom preduzeću stekao 70 odsto vlasništva.

"U `Krivaji 1884` je trebalo raditi jaču kontrolu pa reći da nisu izmirili obaveze i da će zato imati posljedice. Ovdje nije u pitanju neznanje. Problem u FBiH je što se favoriziraju pojednici. Treba imati iste kriterije za sve i prema svima se isto ophoditi", istakao je ekonomski stručnjak u Vanjskotrgovinskoj komori BiH Duljko Hasić.

Nakon što su se bivši radnici "Krivaje" žalili na sudsko rješenje o registraciji, registracija "Krivaje 1884" je odbijena, te je preduzeće brisano iz registra, a potom je upisano pod novim imenom, PD "Krivaja 1884", koju Porezna uprava ne smatra pravnim sljednikom prethodne firme.

Sve to vrijeme firma je radila, izuzev mjesec, kada se čekao konačan ishod registracije. Mada su u samoj firmi priznali da nisu izmirivali obaveze prema državi od maja 2009. do oktobra prošle godine, kada je u registar upisana nova firma, u Poreznoj upravi FBiH su rekli da nisu nikada radili kontrolu.

"PU vrši nadzor prema planu inspekcijskog nadzora, tako da `Krivaja 1884` još nije kontrolisana. S obzirom na to ne možemo hipotetički odgovarati na pitanje da li je ovo društvo moglo poslovati a da nije uplaćivalo poreze i doprinose", rekli su u Poreznoj upravi.

Nisu odgovorili koliko firma duguje pravdajući to poreznom tajnom. Ranije su nam u odgovoru datom 31. avgusta prošle godine rekli da "Krivaja 1884" nema evidentiranih dospjelih poreznih obaveza.

Negirali su izvještaj Federalne uprave policije da je firma poslovala, koristila pečat, logo iako nije imala identifikacijski (ID) broj, poreznu prijavu i bila formalno-pravno registrovana. Inače, FUP je podnio krivičnu prijavu zbog nezakonitosti kod osnivanja "Krivaje 1884".

U Poreznoj upravi tvrde da je "Krivaja 1884" dobila ID broj kada je osnovana, te da je, nakon što je sudskim rješenjem od 31. avgusta 2010. godine brisana, u sudski registar upisana nova PD "Krivaja 1884", koja je takođe dobila ID broj.

Ni Uprava za inspekcijske poslove FBiH nije kontrolisala "Krivaju 1884" jer je, kažu, nisu imali registrovanu s obzirom na to da nije stekla pravni subjektivitet. U Finansijskoj policiji FBiH tvrde da je Porezna uprava ta koja kontroliše poslovanje, tako da ni oni nisu ništa radili.

Ismet Mujanović, direktor stare-nove "Krivaje 1884" i jedan od suvlasnika "Ferimpeksa", rekao je da plaćaju obaveze prema državi od upisa u registar nove firme, a da će obaveze bivše biti izmirene.

"U maju 2009. godine prestali smo plaćati obaveze jer su se javili problemi sa registracijom pa nismo znali ko je obveznik. Novac od poslovanja utrošen je na repromaterijal, režije, plate i ostalo", naglasio je Mujanović.

Stipo Buljan, sekretar Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH, kaže da su državni organi mogli i mogu kontrolisati "Krivaju 1884" kao svaku drugu firmu, te da je Vlada FBiH naložila Agenciji za privatizaciju FBiH da angažuje kuću koja će uraditi reviziju poslovanja "Krivaje 1884" od osnivanja do gašenja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE