NavMenu

Godina opstanka za privrednike Sarajevskog kantona

Izvor: eKapija Četvrtak, 24.02.2011. 13:43
Komentari
Podeli

Ministar privrede Kantona Sarajevo Rusmir Sendić susreo se jučer sa privrednicima Kantona Sarajevo koji posluju u oblastima: poljoprivrede, vodoprivrede, šumarstva, industrije i energetike, ugostiteljstva, turizma, ali i trgovine.

"Ovo je naše prvo druženje, a naredna planiramo organizovati svake posljednje srijede u mjesecu. Ideja je nova, a njena suština je da smo spremni dati vam priliku da iznesete sve vaše primjedbe, sugestije, mišljenja i naravno konkretne prijedloge", rekao je u uvodnom izlaganju ministar Sendić, te dodao kako je cilj Ministarstva privrede postizanje povoljnijeg poslovnog ambijenta u Kantonu Sarajevu.

Ovom prilikom, ministar je zamolio sve učesnike koji imaju konkretne projekte da ih ubuduće dostave Ministarstvu privrede do 20 – tog u mjesecu, kako bi se o njima moglo razgovarati na svakom narednom sastanku s ciljem njihovog jednostavnijeg i efikasnijeg provođenja, saopćeno je iz press službe KS.

Susretu je prisustvovalo više od trideset predstavnika iz različitih privrednih djelatnosti, koji su se najprije zahvalili ministru Sendiću što je upriličio ovaj susret, a koji će prema mišljenju većine sigurno donijeti samo napredak.

"Ovo je godina opstanka, a svi smo na istom brodu, zato želimo da zajednički pronađemo adekvatan način za što bezbolniji izlazak iz krize", naglasio je ministar Sendić.

Privrednici su tokom sastanka iznijeli različite prijedloge, koji će unaprijediti njihovo poslovanje, te najavili predstavljanje svojih planiranih projekata.

"Siguran sam da znate kako je Ministarstvo privrede resorno najdisperzivnije, ali i da smo zbog poznate finansijske situacije ove godine limitirani budžetom. Međutim, to ne znači da nećemo učiniti sve što je u našoj moći da vam pomognemo i pružimo adekvatnu podršku, kako biste uspješno realizovali svoje projekte", istakao je ministar Sendić dodajući da planiramo vrlo brzo donijeti dva krucijalna zakona. Prvi je, kako je rekao, zakon o javno privatnom partnerstvu, kojim će se konačno razgraničiti šta je privatno, a šta državno.

"Mišljena sam, da samo udruživanjem privatnog i državnog kapitala možemo krenuti naprijed. Drugi zakon se odnosi na izmjene i dopune Zakona o koncesijama, koji moramo uskladiti sa federalnim zakonom, ali i Evropskim standardima", zaključio je Sendić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.