NavMenu

Brže i jednostavnije do notarskih usluga - Evo koje će prednosti građanima RS donijeti uvođenje informacionog sistema eNotar

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 13.02.2023. 09:15
Komentari
Podeli
(Foto: NotarYES/shutterstock.com)
Ministarstvo pravde Republike Srpske potpisaće memorandum sa Ministarstvom pravde Srbije o saradnji na razvoju digitalnog, informacionog sistema za notare. Ovaj sistem baziraće se na sistemu eNotar, kojeg razvijaju Pošte Srbije i tamošnja Javnobeležnička komora, a koji je već u poodmakloj fazi, piše BL portal.

Iz Notarske komore Republike Srpske ističu brojne prednosti ovakvog informacionog sistema, koji će biti od koristi i notarima i građanima, ali i drugim strankama.

- Vlada Srpske odobrila je određena sredstva za taj projekat, tako da sada u narednim danima očekujemo da će se održati sastanci sa kolegama iz Srbije, čiji plod će biti sklapanje i potpisivanje sporazuma - rekla je u razgovoru za BL portal Slada Ivelić, predsjednik Notarske komore Republike Srpske.

Ivelić je navela da će od ovog sistema korist imati svi, kako notari tako i njihovi klijenti, odnosno građani, zbog toga što će sada, kako kaže, svi podaci biti na jednom mjestu i lako dostupni.

- Kada vam klijent dođe, recimo, za osnivanje privrednog društva, ne biste morali njegovog osnivača slati odmah u APIF da vadi novu dokumentaciju, jer bi, pomoću ovog sistema, sve dokumente mogli ištampati na svom računaru momentalno i strankama dati samo koju će naknadu platiti za APIF. U tom slučaju to ne bi bila naknada koja bi bila notarova, nego čisto usluga koju smo izvršili - tvrdi naša sagovornica i dodaje da bi na ovaj način klijent na jednom mjestu završio kompletan posao.

Dodaje i da bi ovakav sistem, pored Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge, mogao notare da uveže i sa Poreskom upravom Republike Srpske, a postoji mogućnost i sa Agencijom za identifikaciona dokumenta (IDDEEA).

- Stranke ne bi morale da čekaju, ne bi morale prvo da dođu na konsultativni sastanak, zatim, često se dešava da dođu bez dokumentacije, pa im onda morate dati uputstva koju dokumentaciju da pribave. Onda oni traže dokumentaciju, pa često donesu neodgovarajuću, i tako dalje. Sve ovo bi se pojednostavilo i ubrzalo uvođenjem informacionog sistema - ističe Ivelić.

To "ubrzavanje", značilo bi da se i čekanje građana skrati za deset, 15 ili čak mjesec dana. Ivelić je dodala da će pogodnosti od ovog sistema imati i advokati, kao i sudovi, koji će biti u prilici da brže rješavaju predmete.

- Sudovi ne bi morali dostavljati beskonačne zaključke strankama, a oni dalje svojim notarima, advokatima ili licima koji ih zastupaju - tvrdi ona.

Vrijeme je novac, cijene usluga notara ostaju iste

Kada je riječ o eventualnom smanjenju troškova za građane, uvođenjem ovakvog sistema i do toga će, kaže naša sagovornica, generalno doći.

- Nije bez razloga rečeno – vrijeme je novac. Ako vi nekome skratite i ubrzate proces za deset, 15 dana, da ne kažem za mjesec dana, to odmah znači i da je usluga jeftinija - tvrdi Ivelić i dodaje da klijenti neće morati da izostaju s posla ili da traže od poslodavca slobodan dan, samo da bi ishodovali zemljišno-knjižnu ili privredno-pravnu dokumentaciju, a to je već smanjenje troškova za građane.

Ipak, dodaje da se uvođenjem sistema neće smanjiti cijene usluga notara.

- Ovaj sistem neće smanjiti notarske i advokatske troškove. Ne vidim zašto bi, i dalje će se isto plaćati takse, kako je propisano odlukama Vlade. Mi naše naknade ne možemo naplaćivati drugačije - zaključila je Ivelić.

Iz Ministarstva pravde Republike Srpske BL portalu samo su potvrdili da postoji inicijativa za uvođenje novog informacionog sistema za notarske usluge. Obećali su da će nam konkretne informacije o tom projektu tek dostaviti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.