NavMenu

Poskupljuje kafa u BiH

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 24.02.2011. 08:34
Komentari
Podeli

Kafa na rafama u BiH u narednih mjesec dana sigurno će poskupjeti za oko deset odsto, kazao je juče Mitar Samardžija, vlasnik "Bom impexa".

Takva najava je vezana za činjenicu da je trenutna cijena pojedinih vrsta kafe na svjetskom tržištu najviša u posljednjih 30 godina, pišu Nezavisne novine.

"Glavni uzrok je cijena na svjetskom tržištu i svaki poremećaj se na nas odrazi. Tona sirove kafe rio minas, koju većina naših pržionica koristi, košta 3.800 dolara, a od prošle godine je poskupjela za oko 70 odsto", naveo je Samardžija.

On je istakao da je najbolji primjer koliko je kafa poskupjela na svjetskom tržištu to što je za samo posljednjih sedam dana cijena jedne tone porasla za oko 300 dolara.

"Što je još gore, ta poskupljenja se neće zadržati i, prema nekim najavama naših nabavljača, poskupljenja će ići još gore, tako da su sve prognoze neizvjesne", kazao je Samardžija.

I ostali prerađivači kafe se slažu da je neizbježno da dođe do drastičnih poskupljenja kafe, i to minimalno za deset odsto.

"Smatram da se poskupljenje od nekih 1,5 maraka po kilogramu neće negativno odraziti na krajnjeg kupca i neće uticati na standard građana", govori jedan od prerađivača kafe.

Od juna 2010. godine cijena kafe je više nego udvostručena, a rast cijene uslovljava nekoliko faktora, kao što je slab rod u Kolumbiji i loša proizvodnja kafe u Brazilu.

Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i ugostitelja BiH, kazao je da je vrlo vjerovatno da će doći do povećanja cijene kafe u ugostiteljskim objektima, zbog svih poskupljenja koja su zahvatila BiH u posljednje vrijeme.

"Veća cijena kafe će se odraziti kao domino efekat i na naše tržište. Kada je prošle godine došlo do povećanja cijene ove sirovine, neki ugostitelji su povećali cijenu, a neki nisu. Sada smo iscrpili sve rezerve iz kojih smo pokrivali tu razliku u cijeni", rekao je Hadžić.

U udruženjima potrošača kažu da će, iako okarakterisana kao luksuzna roba, cijena kafe ipak uticati na standard građana jer većina stanovništva redovno kupuje ovaj artikl.

"Nikako se ne možemo oteti utisku da svaki dan nešto poskupljuju, tako da možemo reći da nam je sve teže, a posebno onim najsiromašnijim", kazala je Murisa Marić iz Udruženja potrošača "Don".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.