Izvor: eKapija | Utorak, 22.02.2011.| 13:58
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Jablanici otvoren Centar za izdavanje urbanističkih dozvola

U Jablanici je danas otvoren Centar za izdavanje urbanističkih dozvola, koji će unaprijediti rad lokalne zajednice u oblasti izdavanja urbanističkih, građevinskih i upotrebnih dozvola te olakšati građanima pristup informacijama.

Projekat je podržan od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Holandske vlade, te Švedske razvojne agencije (SIDA), a u realizaciji je jednim dijelom učestvovala i općina Jablanica, koja je bila zadužena za osiguranje prostora i građevinske radove. Centar se nalazi u sklopu zgrade općine Jablanica, ali je posebnim ulazom odvojen od ostale administracije.

Portparol općine Jablanica Omer Karić za eKapiju je potvrdio da će ovaj prostor omogućiti građanima lakše i brže korištenje podataka iz oblasti urbanizma.

"Novi centar za izdavanje ubranističkih dozvola je uspostavljen radi transparentnijeg i efikasnijeg rada lokalne zajednice. Ovim se unaprijeđuju komunikacija građana sa nadležnim iz službe, a sve informacije vezane za građenje sada se nalaze na jednom mjestu", istakao je Karić.

Centar će također biti velike pomoći potencijalnim investitorima, jer će uveliko biti ubrzane procedure za izdavanje potrebnih dozvola za ulaganje. U općini smatraju da je ovo pozitivan pomak ka stvaranju boljeg ambijeta za poslovanje i razvoj privrede.

Inače, općina Jablanica tokom svake godine veći dio svog budžeta usmjerava na građenje, pa je tako prošle godine započeto oko 150 različitih projekata, čija će se realizacija nastaviti i tokom ove godine. Dva najveća infrastrukturna projekta koja se trenutno provede su izgradnja sportske dvorane u centru Jablanice i gravitacioni vodovodni sistem sa izvorišta Šanica za snabdijevanje grada.

N.V.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.