NavMenu

Evropska centralna banka ponovo podigla referentnu kamatnu stopu za 0,5%

Izvor: Beta Petak, 03.02.2023. 07:05
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/khfalk)
Evropska centralna banka (ECB) ponovo je podigla referentnu kamatnu stopu za 0,5% sa ciljem suzbijanja visoke inflacije, iako evropska ekonomija usporava.

Banka sa sjedištem u Frankfurtu, koja je i u decembru povećala referentnu kamatnu stopu za 0,5%, najavila je da će nastaviti sa takvim potezima.

- Banka će nastaviti da "značajno podiže kamatne stope stabilnim tempom" - rekla je novinarima njena predsjednica Kristin Lagard.

Referentnu kamatnu stopu Banka će, kako je navela, držati na nivoima koji mogu da osiguraju blagovremen povratak inflacije na dva odsto, što je srednjoročni cilj.

Britanska centralna banka je takođe podigla ključnu kamatnu stopu za 0,5%, dok su američke Federalne rezerve svoju juče povećale za 0,25%.

Povećanja referentne kamatne stope ECB mogu da zaustave ekonomski rast ako budu neumjerena. Budući da su povećanja česta, Lagard je priznala da je "ekonomska aktivnost znatno usporila" od sredine prošle godine i da se očekuje da ostane slaba jer se tražnja smanjuje širom svijeta, a ruski rat u Ukrajini stvara neizvjesnost.

Ekonomija evrozone stagnira, sa rastom od svega 0,1% u poslednja tri mjeseca 2022. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.