Izvor: Blic | Četvrtak, 02.02.2023.| 15:34
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kako prodati zemljište koje ima više vlasnika?

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Unsplash / Patrick Federi )
Imajući u vidu konstantnu potražnju za stanovima, parcele pogodne za gradnju danas vrlo lako nađu kupca. Otežavajuća okolnost za investitora je kada kada parcela ima više vlasnika. Praksa pokazuje da se u takvim slučajevima teško dolazi do dogovora sa svim kupcima, pa ih zbog toga investitori izbjegavaju.

Milić Đoković, procjenitelj i stručnjak za nekretnine objašnjava za Blic Biznis da je prilikom kupovine građevinskog zemljišta za investitora najbolje da kupuje cjelinu, jer ako parcela ima više vlasnika i mora da kupuje dio po dio, može ga koštati i više novca ali i dovesti do niza problema.

- Za investitora je vrlo važno da on kupi cjelinu, a ako zemljište ima više vlasnika, da oni između sebe podijele iznos prema vlasničkoj strukturi. Ukoliko investitor kupuje dio po dio, u praksi se pokazalo vrlo nezgodno. Dešava se da on najprije kupi 1/4 od jednog vlasnika, a zatim ga drugi ucjenjuju i njihov dio mora da isplati i više nego što je platio prvom vlasniku - priča Đoković.

Sagovornik Blic Biznisa navodi i primjer iz prakse gdje investitor ne može godinama da započne gradnju objekta na veoma atraktivnoj lokaciji u Beogradu, jer samo jedan vlasnik ne želi da proda svoj dio i to osporava cio projekat.

- Imamo primjer gdje je čovek kupovao zemljište u djelovima, od svakog vlasnika ponaosob. Problem je nastao kada jedan od njih ne želi da proda svoj dio. Čovjek je u inostranstvu, nema nikakvo interesovanje za prodaju, ali zbog toga cio projekat stoji već godinama i ne može da se počene sa gradnjom. To je za investitora veoma nezgodna situacija, jer je već dosta u to uložio. Zato ja savjetujem svima da ovo izbjegavaju - kaže Đoković.


Vlasniku do 30% sagrađenog objekta

Iako je za investitore najbolje da odabrano zemljište za gradnju pri kupovini isplate odmah, praksa pokazuje da kada to nisu u mogućnosti, oni se odlučuju za kompenzaciju, odnosno vlasniku parcele ponude određeni procenat izgrađenog objekta.

Milić Đoković objašnjava da se ovaj iznos kreće u zavisnosti od grada ali i lokacije.

- Za srednje gradske lokacije taj iznos je oko 20% od izgrađenog prostora. Za veće gradske lokacije je 25%, a za ekstra zonu 30%. U manjim sredinama taj iznos je dosta niži i kreće se oko 15%. Kada parcela ima samo jednog vlasnika, stambeni prostor koji on tom prilikom dobije je vrlo zadovoljavajući. Međutim, ukoliko ih je više, tu u većini slučajeva nastaju problemi, jer su među njima uglavnom loši odnosi i investitori neće da se u to upuštaju - kaže Đoković.

Sličnog mišljenja je i Dejan Milenković, investitor i izvođač radova. On za za Blic Biznis objašnjava da je razlog zbog koga investitori izbjegavaju ovu vrstu kompenzacije sa više vlasnika uglavnom zbog toga što procenat kvadrature prilikom podjele, obično ne ispunjava očekivanja svih vlasnika.

- Iznos koji investitor isplaćuje vlasniku u toj kompenzaciji je oko 25% od ukupne kvadrature izgrađenog objekta, i to na atraktivnim lokacijama i u Beogradu. U manjim gradovima taj procenat je oko 15%. Kada se ta kvadratura podijeli na sve vlasnike, što ih ima više, manje će kvadrata dobiti. U praksi se pokazalo da uvijek neko nije zadovoljan i da očekuje da dobije veću kvadraturu. Tu teško dolazi do dogovora i poučeni takvim iskustvom, investitori danas gledaju da ovo u većini slučajeva izbjegnu - kaže Milenković.

Iako je u poslednje vrijeme smanjena gradnja, podaci sa tržišta nekretnina pokazuju da je tražnja za stambenim objektima i dalje na veoma visokom nivou. To pokazuju i cijene kvadrata, koje iz mjeseca u mjesec idu i dalje uzlaznom putanjom.

Slična situacija je i sa građevinskim zemljištem, koji je zbog ogromne tražnje i dalje na cijeni, a posebno one parcele koje se nalaze na atraktivnim lokacijama, blizu velikih centara i autoputeva. Cijene ovih parcela dostižu cifre u milionima evra. Poslednji podaci pokazuju da u tome okolina Beograda prednjači, ali sve je veća tražnja i za građevinskim zemljištem po Vojvodini.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE