NavMenu

Hoće li se kontrolisati poslodavci u FBiH da li radnicima isplaćuju minimalnu platu 596 KM, a ne smanjuju topli obrok?

Izvor: eKapija Petak, 03.02.2023. 11:21
Komentari
Podeli
(Foto: JasaStyle/shutterstock.com)
Uposlenicima u realnom sektoru u Federaciji BiH minimalna januarska plata treba da iznosi 596 KM, a koju će primiti u februaru, što je za 53 KM više od prošlogodišnje minimalne plate koja je bila 543 KM.

Minimalna plata je povećana prema uredbi Vlade FBiH, a sa kojom se ne slažu sindikati, prenosi Buka tekst Faktora.

- Uredba stupa na snagu 1. januara ove godine sa primjenom za januarsku plaću koja će radnicima biti isplaćena u februaru. Mi se nikada nismo složili ni sa samom uredbom i načinom usklađivanja, gdje dolazimo do iznosa od 596 KM. Nikada to nismo prihvatili kao Sindikat BiH. I dalje smo stanovišta da minimalna plaća treba da iznosi 70% od prosječne plaće u FBiH i zbog inflacije - govori Mevludin Bektić, predstavnik Saveza samostalnih sindikata BiH u Ekonomsko-socijalnom vijeću za teritorij Federacije.

Povećanje od 53 KM je poražavajuće, dodaje Bektić.

Da li će se kontrolisati na terenu poslodavci da li primjenjuju uredbu Vlade FBiH, provjerio je Faktor, navodeći da je ranije bilo manipulacija radnicima u smislu da se radnicima isplati minimalac, ali se umanji topli obrok.

- To su manjkavosti uredbe. Poslodavac uvijek može posegnuti za tim da umanji neka druga prava kako bi isplatio 596 KM. Zato smo tražili da minimalna plaća bude 750 KM plus topli obrok, troškovi prijevoza i da ne može doći do smanjenja toplog obroka, regresa. Međutim, Vlada je donijela drugu uredbu i sada imamo posljedice - kaže Bektić.


Ističe da su neprestano ukazivali kako inspekcija mora kontrolisati provedbu uredbe, kako bi se zaštitili radnici i spriječio "reket" poslodavaca prema uposlenicima.

- Nažalost, na terenu imamo sve više prisutno to reketiranje gdje se od radnika traži da vrate novac poslodavcima – upozorava Bektić.

Minimalna plata se odnosi na oko 150.000 radnika u realnom sektoru.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.