NavMenu

Tokom 2023. u FBiH će u izgradnji biti 110 km autoceste - Radovi na tunelu Prenj sredinom godine

Izvor: eKapija Četvrtak, 02.02.2023. 13:50
Komentari
Podeli
Tunel Ivan (Foto: Autoceste FBiH)Tunel Ivan
Direktor Autocesta FBiH Elmedin Voloder bio je juče domaćin posjeti Koridora 5C, na čelu sa predsjednicom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odile Renaud-Basso, šefom Delegacije EU u BiH Johannom Sattlerom i direktorom Autoputeva RS Nedeljkom Ćorićem, koji su tom prilikom posjetili tunel Ivan, koji je otvoren u oktobru 2022. godine, navodi se iz Autocesta FBiH.

Voloder je ocjenio da postoji snažno partnerstvo sa međunarodnim evropskim finansijskim institucijama i EU uz čiju podršku Autoceste FBiH nastavljaju realizaciju razvojnog i izuzetno važnog projekta za Bosnu i Hercegovinu kao što je autocesta na Koridoru 5C.

- Ove godine počinje gradnje kompletnog sjevernog dijela Koridora Vc, odnosno ukupno 50 kilometara, a uz to još ugovaranje dvije dionice na jugu, 14,5 kilometara od Mostara jug do Bune. Ono što je u ovom trenutku najvažnije na Koridoru Vc, jeste činjenica da su za dva najkompleksnija projekta, tunel Prenj i Mostarska obilaznica, raspisani tenderi, a početak izgradnje planiran je sredinom ove godine. U ovoj godini u Federaciji BiH ćemo imati u izgradnji 110 kilometara autoceste - istaknuo je Voloder.

Podsjetio je i da je tunel Prenj najduža je i najsloženija građevina na cijelom Koridoru 5C, s dužinom od 10,45 kilometara radiće se o devetom najdužem cestovnom tunelu u Evropi, a prvi je ovakav tunel u Bosni i Hercegovini koji prelazi granicu od šest kilometara.

Dalje je naveo kako će autocesta od Sarajeva do Mostara uveliko skratiti putovanje. Poređenja radi trenutna dužina puta preko M-17 iznosi 113 kilometara, dok će izgradnjom autoceste iznositi 82 kilometara. Preciznije, vrijeme putovanja će se skratiti s dosadašnjih dva sat na nešto manje od jednog sata vožnje, što u konačnici dovodi do skraćenja puta od 31 kilometara i uštede vremena za više od jednog sata, navodi se u saopštenju.

- Tunel će biti dio dionice autoceste Ovčari-tunel Prenj-Mostar sjever i ključni je za povezivanje Sarajeva sa Mostarom, odnosno jače unutrašnje povezivanje Bosne sa Hercegovinom, što je i strateški cilj, odnosno kompletiranje izgradnje cijelog koridora 5c kroz Federaciju BiH - naglasio je Voloder.

On je istaknuo da radovi na tunelu Prenj počinju sredinom ove godine i trajaće šest godina.

Predsjednica EBRD-a Odile Renaud-Basso podsjetila je da je ova banka, od početka rada u BiH, investirala tri milijardne eura i da će nastaviti da pruža podršku BiH putem različitih projekata.


Koje dionice autoputeva i brzih puteva su izgrađene u Bosni i Hercegovini, a koje su u planu, možete pogledati u našoj Info mapi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.