NavMenu

Portugalija će dobiti najveću solarnu elektranu u Evropi

Izvor: Politika Četvrtak, 02.02.2023. 10:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/andreas160578)Ilustracija
Kompanije Iberdrola i Prosolia Energy koje se bave proizvodnjom solarnih panela, dobile su saglasnost portugalske agencije za životnu sredinu (APA) za izgradnju "najvećeg fotovoltaičnog sistema u Evropi i petog najvećeg u svijetu", navodi se u saopštenju firme Iberdrola.

Solarna elektrana će biti izgrađena u opštini Santjago de Kasem u portugalskoj oblasti Setubal, prenosi briselski portal Euraktiv.

U saopštenju se navodi da će farma imati kapacitet 1.200 MW i zaposliti 2.500 ljudi, prije svega lokalnih radnika, a očekuje se da će početi sa radom 2025. godine.

Elektrana je dobila ime "Fernando Pesoa", po čuvenom portugalskom pjesniku i piscu.

Očekuje se da će elektrana proizvoditi čistu, jeftinu energiju iz lokalnih izvora "koja će zadovoljiti godišnje energetske potrebe oko 430.000 domaćinstava".

Dio ovog projekta je i Program socioekonomskih akcija, koji podrazumijeva podršku za sektor turizma i snabdijevanje lokalnih zajednica solarnom energijom, dodaje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

17.04.2024.  |  Vijesti

19.04.2024.  |  Agro, Finansije

Berza za selidbu pčela od sada i u Beču

19.04.2024.  |  Agro, Finansije

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.