NavMenu

Uskoro tenderi sa EU za izgradnju brze pruge Beograd-Niš

Izvor: eKapija Četvrtak, 02.02.2023. 10:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: VladimirE/shuttersdtock.com)Ilustracija
Uskoro ćemo imati nekoliko tendera sa Evropskom unijom za izgradnju brze pruge Beograd – Niš, a narednih godina za brzu prugu Niš – makedonska granica, na koji italijanske kompanije mogu da se prijave. Ovo je prilikom susreta sa ambasadorom Italije Lukom Gorijem rekao ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Ministar je napomenuo da je prošle sedmice poslao pismo ministru za infrastrukturu i saobraćaj Italije Mateu Salviniju (Matteo Salvini), u kojem je predložio da se između dve zemlje međusobno ukinu tranzitne dozvole za vozače kamiona.

Prema njegovim rečima, tako bi bila smanjena administracije i olakšan posao prevoznicima, s obzirom na to da se godišnje razmeni 22.300 bilateralnih dozvola za drumski prevoz, te bi to bilo dobro za obe zemlje.

Gori je rekao da će 21. marta, u Beogradu, biti organizovan poslovni forum Srbija–Italija, za koji je veliki broj kompanija već iskazao interesovanje.

On je predočio da će biznis forum u martu okupiti i neke od najvažnijih italijanskih kompanija, a obuhvatiće tri velika sektora – energetsku i zelenu tranziciju, poljoprivredu i infrastrukturu, navedeno je na sajtu Vlade.

Ambasador je ukazao na to da je Italija jedan od najvažnijih bilateralnih evropskih partnera Srbije, da je 1.200 italijanskih kompanija registrovano u Srbiji, te da ima prostora za produbljenje saradnje.

- Italijanske kompanije u Srbiji su do sada uglavnom investirale u tradicionalnim oblastima, ali su zainteresovane i za ulaganja u nove sektore, kao što je infrastruktura - poručio je Gori.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Derventa umjesto Prnjavora - Njemački div pokreće proizvodnju početkom naredne godine, u planu zapošljavanje do 1.000 ljudi

Njemačka kompanija Mubea, jedan od svjetskih lidera u proizvodnji komponenti za automobilsku industriju, priprema pokretanje proizvodnje u Bosni i Hercegovini, tačnije u Derventi. Ovu informaciju je ekskluzivno za BiznisInfo.ba potvrdio Christian Carius, direktor korporativnog razvoja i poslova s vladom u ovom njemačkom gigantu. Podsjećanja radi, riječ o je kompaniji za koju se ranije govorilo da će otvoriti proizvodni pogon u Prnjavoru.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.