Izvor: Fena | Utorak, 14.02.2006.| 14:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uskoro izgradnja poslovno-trgovinskog centra Srbije u BiH

U Privrednoj komori Srbije (PKS) 13. februara 2006. godine predstavljen je Projekat izgradnje poslovno-trgovinskog centra Srbije u Bosni i Hercegovini. Projekat ima za cilj povećanje razmjene između dvije zemlje i stvaranje uslova za uspostavljanje viših oblika saradnje, ocijenjeno je prilikom prezentacije tog projekta zainteresiranim privrednicima u Privrednoj komori Srbije.

Radni tim, sastavljen od privrednika i predstavnika PKS-a, ocijenio je da je za realizaciju projekta izgradnje poslovno-trgovinskog centra Srbije u BiH najrealnija i na kraći rok najpovoljnija lokacija Istočno Sarajevo kompanije "Aleksandrija". Lokacija se nalazi na tri kilometara od aerodroma i u blizini puteva prema Dubrovniku, Pločama, Mostaru, Zenici i Tuzli, a zauzima prostor od 5,5 hektara. Predstavljajući faze realizacije projekta, direktor firme "Aleksandrija inženjering" naveo je da projekat, koji će biti započet 1. jula 2006. godine, podrazumijeva rekonstrukciju i dogradnju postojeće industrijske hale, izgradnju novoga poslovnog prostora i hotelskog kompleksa s pratećim sadržajima. Investitori zainteresirani za izgradnju poslovnog centra uplatom do kraja februara 2006. godine osiguravaju cijenu od 1.000 EUR po metru kvadratnom, dok će cijena zakupa kvadrata poslovnog prostora biti od 15 do 20 EUR mjesečno. Nakon završetka izgradnje objekta cijena zakupa poslovnog prostora bit će 50% veća.

Preduzeća iz Srbije u Federaciji BiH imaju mali broj predstavništva i distributivnih kanala, a istraživanja su pokazala da postoji značajna tražnja robe iz Srbije na bosanskom tržištu. Stopa rasta vanjskotrgovinske razmjene Srbije i BiH kreće se oko 30% godišnje, u 2004. godini je iznosila oko 900 miliona USD, dok je 2005. godine iznosila oko milijardu USD. Pored Makedonije, BiH je tržište na kome Srbija ostvaruje suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni, koji je 2004. dostigao 407 miliona USD, a 2005. godine 453,4 miliona USD, pri čemu je Federacija BiH četvrti vanjskotrgovinski partner Srbije po robnoj razmjeni, a prvi po vrijednosti izvoza. U BiH se plasira do 17% ukupnog izvoza iz Srbije, od čega 70% u Republiku Srpsku.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.