NavMenu

Održano takmičenje srednjoškolaca u poduzetništvu te nastavnika u inovacijama

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 21.02.2011. 08:32
Komentari
Podeli

U Sarajevu je u subotu održano Enterprise Award Competition, finalno takmičenje u poduzetništvu za srednjoškolce, te Innovative Education Forum, takmičenje u inovacijama za nastavnike.

Organizatori su British Council i Microsoft u Bosni i Hercegovini.

Pobjednički tim finalnog takmičenja srednjoškolaca su: Faris Čakarić iz Sarajeva, Alen Lačić iz Banovića, Mirzeta Haskić iz Brčkog, Marko Rajković iz Nevesinja, Dajana Rodić iz Banje Luke i Tajma Kovačević iz Mostara.

Nagrade za pobjednike osigurale su kompanije: M:tel, Klas, Podravka, Uni credit banka, BBS kompanija, Radon Plaza, AWG, R&S, Franex Trade, Softing, Coca Cola, ASA Group, Perutnina Ptuj, Sparkasse banka i "Šahinpašić".

Održano je i finale Foruma inovativnih edukatora namijenjeno nastavnicima koji su se istakli inovativnim primjerima upotrebe informacijskih i komunikacijskih tehnologija (IKT) u nastavi u okviru Microsoft BiH globalne inicijative "Partners in Learning".

Za najinovatnijeg nastavnika je proglašen Jasmin Jusić iz Srednje ekonomske škole Sarajevo, koji će s projektom "preduzeće za vježbu" predstavljati Bosnu i Hercegovinu na evropskom takmičenju inovativnih nastavnika u Moskvi koje se u organizaciji Microsofta održava od 21. do 24. marta.

Drugo mjesto pripalo je Sabini Skenderović iz OŠ Brčanska Malta, Tuzla, dok treće mjesto dijele Željko Grbić iz Gimnazije Banja Luka i Lejla Džambazov iz Srednje muzičke škole Sarajevo.

Posebna nagrada takmičenja dodijeljena je Edisi Muslić iz OŠ Aleksa Šantić iz Sarajeva.

Organizaciju su podržale Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u BiH te vodeće kompanije.

U svom obraćanju neposredno prije proglašenja pobjednika, direktor British Council-a u BiH, Michael Moore izjavio je da British Council u Bosni i Hercegovini svojim radom na projektima u oblasti obrazovanja aktivno doprinosi jačanju potencijala mladih Bosanaca i Hercegovaca, stvarajući nove mogućnosti za njihov kreativni i profesionalni razvoj.

"Skills for Employability takmičenje u poduzetništvu“ demonstrira snagu vještina kao što su timski rad, poduzetništvo i lobiranje, primjenjujući ih u kontekstu engleskog jezika i informacionih tehnologija", istakao je on.

Lejla Zukić-Krivdić, direktorica Microsoft BiH dodala je u Microsoftu vjeruju da kvalitetno obrazovanje treba biti dostupno svim ljudima jer je od vitalnog značaja za ekonomski uspjeh u 21. vijeku.

"Investiranje u obrazovanje je jedan od prioriteta Microsofta, jer na taj način ubrzavamo razvoj društva znanja. Jako smo sretni što smo prije nešto više od dvije godine, pokretanjem globalne inicijative „Partners in Learning“ uspjeli uključiti Bosnu i Hercegovinu u ove procese, te kroz ovaj i druge projekte namjenjene nastavnicima i njihovim učenicima, potaknuti korištenje savremenih tehnologija u obrazovanju", zaključila je ona.

Događaju su prisustvovali predstavnici međunarodne i diplomatske zajednice u BiH, ambasada Velike Britanije i Francuske, Save the Children Norway te UNICEF-a i OSCE-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.