NavMenu

Pokrivenost uvoza izvozom 75,7% - RS lani ostvarila ukupan obim razmjene od 6,78 mlrd USD

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 30.01.2023. 15:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)Ilustracija
Republika Srpska je u prošloj godini ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od 6,78 mlrd USD, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 75,7%, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Vrijednost ostvarenog izvoza u prošloj godini bila je 2,92 mlrd USD i veća je za 9,1% nego u 2021. godini, dok je vrijednost ostvarenog uvoza u prošloj godini od 3,86 mlrd USD veća za 14,4% u odnosu na 2021.

Srpska je u prošloj godini najveći obim spoljnotrgovinske razmjene od 1,15 mlrd USD ostvarila u poslovanju sa Srbijom, te nešto više od milijarde dolara u poslovanju sa Italijom.

Posmatrano prema ekonomskiom grupacijama zemalja, Srpska je u prošloj godini u spoljnotrgovinskoj razmjeni sa EU ostvarila izvoz od 2,067 mlrd USD, a uvoz od 2,2 mlrd USD.

Vrijednost ostvarenog izvoza u EU u prošloj godini veća je za 6,4%, a uvoza je veća za 13,9%.

Ekonomista Stefan Markićević rekao je Srni da se može smatrati zadovoljavajućim rezultatom osvareni nivo spoljnotrgovinske razmjene koji je u ukupnom obimu za prošlu godinu veći od ukupnog rezultata iz 2021. za oko 700 mil USD.

- Spoljnotrgovinsko poslovanje u prošloj godini bilo je opterećeno inflacijom koja je uvoznog karaktera i drugim problemima vezanim za nabavku repromaterijala, na koju su se dodale sve refleksije sukoba u Ukrajini. Sve su to vrlo otežavajuće stvari u poslovanju na koje Srpska ne može uticati - naveo je Markićević, prenosi BL portal.

On je rekao da već drugu godinu za redom Srpska ostvaruju deficit u spoljnotrgovinskom poslovanju sa EU, sa kojom se odvija oko 65% cjelokupnog spoljnotrgovinskog poslovanja, dodajući da sa pojedinim njenim članicama kao što su Njemačka, Austrija, Slovenija, Hrvatska ima suficit u poslovanju kada se posmatra pokrivenost uvoza izvozom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Zdravstvo

Zdravstveni turizam cvjeta u BiH, ljekari savjetuju oprez

Za razliku od administracije koja za vrijeme praznika slobodne dane provodi s obitelji, privatni liječnici, stomatolozi, kozmetičari, frizeri u BiH imaju pune ruke posla, i to ponajviše zahvaljujući dijaspori. Tako već početkom prvih proljetnih praznika, u vrijeme Uskrsa i Bajrama, mnogi bh. građani koji žive u inozemstvu će se sami ili s obitelji uputiti na tjedan dva u svoju matičnu domovinu ne samo kako bi posjetili rodbinu, već

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.