NavMenu

Glavna nagrada festivala Kustendorf dodeljena filmu Pismo svinji

Izvor: Novosti Ponedjeljak, 30.01.2023. 11:07
Komentari
Podeli
Mećavnik (Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)Mećavnik
Dodelom nagrada mladim autorima i uručenjem priznanja "Drvo života" za životno djelo akademiku i piscu Dušanu Kovačeviću, završen je 16. Filmski festival Kustendorf u Mokroj gori. Glavna nagrada festivala, "Zlatno jaje" dodjeljeno je izraelskoj rediteljki Tal Kantor za animirani film Pismo svinji.

Film govori o preživjelom logorašu koji piše pismo svinji koja mu je spasila život. Djevojka koja sluša svjedočenje o holokaustu, sanja svoje suočavanje sa pitanjima identiteta, kolektivne traume i ekstreme ljudske prirode.

- Bila je privilegija biti dio ovog festivala. Snimila sam film koji je nastao iz najdubljeg mjesta u mom srcu, radosna sam jer je to prepoznato. Ovo je proslava umjetnosti i međuljudskih odnosa, a to je najviše što ljudsko biće može činiti - rekla je Kantor.

"Srebrno jaje" otišlo je u Mongoliju, rediteljki Dulmi Purev Očir za film Snijeg u septembru. "Bronzano jaje" dodjeljeno je filmu Afrikat mađarske rediteljke Ane Đimeši. Nagradu za najbolju fotografiju, "Vilko Filač" dobio je Evan Maragkoudakis, za film Na Kserksovom tronu.

Festival Kustendorf odlučio je da dodjeli i Specijalno priznanje rediteljki iz Srbije, Aleksandri Lazarovski za film Više od života.

- Mi smo ovaj festival zatvarali na razne načine. Jednom je rečeno "doviđenja, kako ste". Drugi put, "ne bih vas više zadržavao". Zbog ovakve situacije u svijetu danas, važno je da vas pozdravim jednom željom: o slobodi se danas ne govori, ali je umjetnost naš posao a ona uvijek izražava slobodu. Sloboda se izgubila iz rječnika. Ja vas molim, mislite o slobodi i tražite je, jer je ona u proteklim vijekovima nestala iz naših života - rekao je Emir Kusturica, zatvarajući ovo izdanje prestižnog festivala.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.