NavMenu

Norveški milijarderi se sele u Švajcarsku zbog ogromnih poreza na bogatstvo

Izvor: Mina Ponedjeljak, 30.01.2023. 08:27
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Andrea Klose)
Više od 30 najbogatijih Norvežana preselilo se tokom prošle godine u Švajcarsku i druge zemlje, dok poslovni lideri izražavaju zabrinutost zbog poreza na bogatstvo koje naplaćuje Vlada ljevog centra u Oslu.

Kako piše Financial Times, javni podaci u norveškom registru stanovništva pokazuju da je prošle godine najmanje 30 milijardera i milionera zamijenilo prosperitetnu skandinavsku naciju za alpsku jurisdikciju s nižim porezima.

Među njima je i magnat koji se bavi ribolovom i naftom Kjell Inge Rokke, svojevremeno najbogatija osoba u Norveškoj, prenosi Klix.ba.

Drugi su se preselili u zemlje poput Kipra, Italije i Kanade. Vjerovatno će njihov primjer slijediti i drugi, jer su bogati zabrinuti zbog poreskih promjena za koje kažu da štete konkurentnosti zemlje.

Isto smatraju i poreski savjetnici.

Posljednji među milijarderima koji je napustio Norvešku je Fredrik Haga, 31-godišnji suosnivač kompanije za podatke o kriptovalutama Dune, vrijedne milijardu USD, koji će uskoro zvanično registrovati adresu u Zugu u Švajcarskoj.

- Morao sam birati između života u Norveškoj i uspjeha kompanije. Ne radi se o tome da ne želim platiti porez. Radi se o plaćanju poreza na novac koji nemam - rekao je Haga za Financial Times.

U centru rasprave je norveški porez na bogatstvo koji se naplaćuje na svu neto imovinu vrijedniju od 1,7 miliona norveških kruna (NOK), što je 173.000 USD, po stopi od 1,1% za najbogatije.

Švajcarska takođe ima porez na bogatstvo, ali nudi pogodnosti za strance.

Za preduzetnike kao što je Haga, čiji je najveći dio imovine vezan za njegovu kompaniju, struktura poreza može dovesti do situacije da moraju isplaćivati velike dividende ili čak prodati dio poslovanja. Ipak, budući da Dune i dalje posluje s gubitkom, ali brzo raste, nije imao mogućnost isplatiti dividendu, a ne želi prodati udio.

- Ili moram uzeti novac iz kompanije, ili se preseliti - rekao je Haga, koji se bojao da će njegov sljedeći poreski obračun biti nekoliko puta veći od njegovog raspoloživog prihoda.

Grupa bogatih Norvežana koja je prošle godine otišla u Švajcarsku imala je ukupno bogatstvo od 29 milijardi NOK i platila 550 miliona NOK poreza, pokazuju njihove godišnje poreske prijave.

Egzodus tokom prošle godine veći je nego u prethodnih 13 godina zajedno, izračunao je dnevni list Dagens Naeringsliv.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.