NavMenu

Opet putujemo i radujemo se novim destinacijama - Retrospektiva 2022, investicije u oblasti TURIZMA

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 30.01.2023. 09:17
Komentari
Podeli
(Foto: Rocksweeper/shutterstock.com)
Turizam je bio najpogođenija privredna grana tokom pandemije koronavirusa, ali se uspio dobrim dijelom oporaviti i ponovo zasijati. Letovi su se vratili, aerodromi su ponovo puni, turisti su se polako oslobodili strahova koje je pandemija nametnula, pa se ponovo vratila radost pakovanja kofera.

Prije nekoliko dana izašao je podatak da je u prethodnoj turističkoj sezoni Republika Srpska zabilježila više od milion noćenja, što je podatak za ponos turističkom sektoru. Vrlo uspješne rezultate ima naravno i FBiH, što nas kao zemlju čini vrlo interesantnom za turiste iz cijelog svijeta.

Za sve one koji dolaze imamo i te kako sadržaja za ponuditi, od aktivnog do vjerskog turizma, od planinarenja i raftinga do obilazaka kulturno-istorijskih znamenitosti. Hotelska ponuda biće bogatija, jer nove smještajne kapacitete obećavaju Mostar, Banjaluka i Višegrad, a građani širom BiH sve više ulažu u privatni smještaj, jer je velika potražnja, pogotovo u najtraženijim turističkim destinacijama.

Ono što je dobrim dijelom obilježilo prošlu godinu su najave velikih ulaganja u režiji OC Jahorina, tačnije u ski centre Igrišta i Manjača, kao i u Andrićgrad. Ostaje da se vidi kako će teći njihova realizacija, i kako će se destinacije koje su blizu uvezati u turističku ponudu regije.

Jahorina, Bjelašnica i Igman su destinacije koje su glavni aduti naše države i na kojima svako malo niču neke nove investicije. Svakog ljeta Hercegovina turistički buja i na to smo već navikli, a i Neum se već uveliko sprema da obogati turističku ponudu za ljeto 2023.

U nastavku vam donosimo listu investicija u sektoru TURIZMA koje su tokom 2022. godine izazvale najviše interesovanja čitalaca eKapije.

(Foto: Maarten Duineveld/unsplash)
1. Ski centar Igrišta

Vlada Republike Srpske je polovinom 2020. godine donijela odluku kojom je Olimpijskom centru Jahorina dala na upravljanje na 30 godina Igrišta na planini Javor u opštini Vlasenica da bi jedinstven prirodni prostor iskoristio za razvoj zimskog i ljetnog turizma.

Prema planiranom rješenju, Ski centar Igrišta bi trebalo da ima tri glavne osnježene staze, a predviđena je izgradnja šestosjedne žičare, pokretne trake, vodoakumulacije, jezera, hangara, ambulante, lokala i drugih sadržaja. U oktobru je OC Jahorina objavio i tender za igradnju šestosjene žičare vrijedan 24,6 mil KM.

Kako je navedeno u projektu "Izgradnja hotela i apartmana u sklopu zimsko-sportsko-rekreativnog centra Igrišta" planirana su dva hotela visoke kategorije, maksimalne spratnosti Po+P+2, i ukupne bruto površine od oko 5.000 m2. Poželjno je da hoteli pružaju dodatne sadržaje poput SPA centra sa zatvorenim bazenom, manjom kongresnom dvoranom i ostalo.

U blizini planiranih hotela, predviđena je izgradnja šest apartmana.

2. Banja Slatina

Krajema avgusta eKapija je ekskluzivno predstavila idejno rješenje budućeg kompleksa Banje Slatina. Kako je predviđeno, kompleks će se prostirati na oko 100.000 m2 objekata i 84.000 m2 parkovskih površina.

Idejno rješenje kompleksa Banja Slatina (Foto: Zavod Dr Miroslav Zotović)Idejno rješenje kompleksa Banja Slatina
U njemu je predviđeno da se gradi Centralni paviljon sa ugostiteljskim sadržajima, kongresnom salom i vidikovcem, hotel sa velnes sadržajima i zatvorenim bazenom, terapijski park sa uređenim stazama, pratećim sadržajima i sportskim terenima, objekti za medicinsku rehabilitaciju, natkriveni parking i centralna garaža sa 505 parking mjesta, te tehnički paviljon i centralna kuhinja. Dio navedenih sadržaja se već sada nalazi u funkciji i kroz projekat je planirano da bude proširen i osavremenjen.

Cjelokupan projekat vrijedio bi 300 mil KM, a njegova realizacija bi tekla sukcesivno. Potrebna je i studija ekonomske opravdanosti, a onda bi dalje uslijedili sljedeći koraci. Podršku projektu obećala je i Vlada RS kroz davanja garancija.

Inače, Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Dr Miroslav Zotović funkcioniše na dvije lokacije: Delibašino selo-Trapisti i lokacija Slatina gdje se nalaze izvori termomineralne vode, a čiji kapaciteti su značajno uvećani početkom 2018. godine otvaranjem novog, modernog kompleksa paviljonskog tipa sa terapijskim centrom.

3. Ski centar Manjača

U avgustu 2022. godine najavljeno je da će Vlada RS uložiti više od 50 mil KM u projektovanje i izgradnju ski-centra na Manjači.

Planirana površina ski centra odnosi se najvećim dijelom na površine koje zauzimaju ski-staze, čija ukupna površina iznosi 75.000 m², zatim instalacije i ljetni sadržaj.

Prema planiranom rješenju ski centra Manjača predviđen je jedan isklopivi šestosjed, pokretna traka, dvije osnježene ski staze, sistem za osnježavanje sa jezerom, osvjetljenje staza, ambulanta, biciklistička i šetačka staza, upravna zgrada, parking i drugi prateći sadržaj.

(Foto: facebook.com/Gradonacelnica.Benjamina.Karic)
4. Skywalk Sarajevo


Lokacija objekta biće na Špicastoj stijeni sa pogledom na istočni ulaz u grad, prenio je ljetos Radio Sarajevo.

- Cijeli kompleks bit će smješten na nadmorskoj visini od 900 metara, a sam naziv Oko Sarajeva/ Sarajevo Eye proizilazi iz same namjene (vidikovac) i zbog toga što kompleks u osnovi podsjeća na oko - navela je na Fejsbuku gradonačelnica Benjamina Karić.

(Foto: Printscreen iz dokumentacije)
5. Novi mostarski hotel

Grad Mostar namjerava da bivšu zgradu opštine Mostar (Stara opština), koja je proglašena za nacionalni spomenik BiH, rekonstrukcijom pretvori u hotel visoke kategorije, pa je u februaru prošle godine raspisan poziv za izradu idejnog projekta rekonstrukcije i rehabilitacije objekta.

Predviđena je istorijska rekonstrukcija objekta sa izgradnjom podzemne garaže, tako da bi novoprojektovani objekat, uz zadržavanje spratnosti osnovnog vanjskog gabarita, imao izgrađenu površinu 10.500 m2, a korisnu površinu 8.400 m2.


Ovo su samo neke od investicija u oblasti TURIZMA sa naše liste najčitanijih, a cjelokupan pregled možete dobiti OVDJE.

Vašoj pažnji preporučujemo i retrospektivu investicija u oblasti SAOBRAĆAJA, TRGOVINSKIH CENTARA, TELEKOMUNIKACIJA I IT, INDUSTRIJE, NEKRETNINA, POLJOPRIVREDE I PREHRAMBENE INDUSTRIJE, ZDRAVSTVA, kao i ENERGETIKE.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.