NavMenu

Priča mlade sarajevske poduzetnice: Kako sam od ljekovitog bilja napravila biznis

Izvor: eKapija Petak, 18.02.2011. 12:29
Komentari
Podeli

Sarajka Amila Sjerotanović imala je samo 22 godine kada je odlučila aplicirati za podsticajna sredstva Službe za zapošljavanje KS za samozapošljavanje i osnovati vlastitu firmu, koja će se baviti proizvodnjom i prodajom ljekovitog bilja. Na svojoj strani je imala entuzijazam, čeličnu volju i znanje o ljekobilju koje se u njenoj porodici proučava skoro dvadeset godina.

Odluka da neće, kao i većina drugih mladih osoba, čekati da se prilika sama od sebe pojavi pokazala se kao pun pogodak. Danas njen biznis stoji na čvrstim temeljima, izgrađenim upornim trudom i radom.

U razgovoru za eKapiju, ova mlada poduzetnica ističe da za svaki uspješan posao treba puno ulaganja i odricanja. Njen radni dan tokom ljetnih mjeseci počinje u šest sati ujutro, kada kreće u sakupljanje travki, a završava u ponoć, poslije skladištenja i pakovanja ljekovitog bilja. Istovremeno, Amila je studentica Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu, na odsjeku za biljnu proizvodnju, kojeg je upisala kako bi dobila i akademsku potvrdu onoga što radi.

"Ovim poslom sam se počela baviti zahvaljujući svojoj majci Vezirki Sjerotanović, koja se već dvije decenije bavi proučavanjem i pripremanjem proizvoda od ljekovitog bilja. Bilo je logično da se ta tradicija nastavi. Potom sam u zadnjih pet godina sve više išla u branje bilja po našim planinama, postepeno sam počela da volim taj način života, da nisam na jednom mjestu, da boravim u prirodi. Nakon toga sam napravila svoj prvi biljni sapun, usavršila posao, te je osnivanje firme bio samo postupak na papiru", priča nam Amila.

Kada se prije tri godine otvorio konkurs za dodjelu sredstava u okviru projekta samozapošljavanja, nije oklijevala. Iako je firma bila tek registrovana, sami proizvodi od ljekovitog bilja već dugi niz godina bili su prisutni na tržištu, te su stekli povjerenje kupaca kao kvalitetni i provjereni. To je bio siguran start za pokretanje firme koja danas nosi naziv Ljekobilje "Amila", a sredstva koje je kao jedna od najmlađih aplikanata dobila od kantonalne službe za zapošljavanje bila su joj odskočna daska za biznis.

"Sredstva koja sam dobila uložena su za dugoročna rješenja koja su unaprijedila našu proizvodnju. Obnovili smo kompletnu kuhinju prema uslovima i propisima koja važe za proizvodnju ljekobilja. Kupili smo manji kazan za eterična ulja, nabavili inventar italijanskog proizvođača koji nam se nalazi u gornjem dijelu objekta, a koji se opet može iskoristiti ukoliko se odlučimo da otvorimo vlastitu apoteku ljekovitog bilja u Sarajevu. Od tog novca, zakupili smo na dvije godine zemlje u području Osjek u naselju Ilidža gdje smo sijali razne sadnice. Sredstva sam iskoristili i za rješavanje jednog dijela ambalaže za čajeve. Ukratko, svaki pfening je uložen na pravom mjestu i u pravo vrijeme", ističe ona.

Njena kompanija ima sjedište na području između Kiseljaka i Visokog, gdje dopremaju preko 200 vrsta biljki iz raznih krajeva BiH i pretvaraju ih u ljekovite proizvode. Proces proizvodnje ljekobilja počinje od branja trava, koji mora biti na dozvoljenim lokalitetima, gdje nema zagađenja i koji su nekoliko kilometara udaljeni od saobraćajnica. Biljke koje koriste u proizvodnji bere po bosanskohercegovačkim planinama, od Bjelašnice, Veleža do područja Prokoškog jezera.

S obzirom na velike vrućine, bilje se nakon branja mora u kratkom vremenskom periodu dopremiti u magacin. Potom ide sušenje koje se radi u drvenim gajbama koje su podložene bijelim eko papirima, potom konciziranje, pakovanje u eko vrećice, evidentiranje, prijava za analizu.

Najlakši dio je prodaja, tvrdi Amila. Do kupaca dolaze preko web stranice, no najbolja reklama su ljudi koji probali njihove proizvode i preporučili nekome drugome.

Generalno, kupci se u velikom broju okreću prirodi, te su tako proizvodi bez upotrebe hemikalija sve više na cijeni. Amila Sjerotanović uskoro namjerava proširiti poslovanje kako bi mogli odgovoriti na sve potrebe tržišta i kako bi pokazala da su državna sredstva, za razliku od brojnih drugih slučajeva, otišla na pravo mjesto.

N.Voloder

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija, Industrija

Insolar dobio koncesiju za izgradnju solarne elektrane od 100 MW kod Tomislavgrada

U zgradi Vlade Hercegbosanske županije potpisan je ugovor između Vlade Hercegbosanske županije kao koncesora i firme Insolar kao koncesionara. Ugovor je ispred Vlade Hercegbosanske županije potpisao ministar gospodarstva Hercegbosanske županije Miroslav Jaglica, a ispred Insolara Nataniel Holbrohr. Koncesionaru je dodijeljena koncesija za izgradnju solarne elektrane SE Seline ukupne instalirane snage 100 MW, u cilju korištenja solarnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.