NavMenu

U Amsterdamu otvoren futuristički podvodni parking za 7.000 bicikala (VIDEO)

Izvor: Klima101 Subota, 28.01.2023. 08:46
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)

Sa kapacitetom od 7.000 mjesta, parkiralište za bicikle na Centralnoj železničkoj stanici u holandskoj prestonici najveće je u Amsterdamu. Ali njegova glavna posebnost leži u poziciji: nalazi se u potpunosti ispod vode

Iako je Holandija nadaleko poznata po razvijenoj infrastrukturi za bicikliste, novi biciklistički parking podiže nacionalnu opijenost na potpuno drugi nivo.

Sa kapacitetom od 7.000 mjesta, parkiralište za bicikle na Centralnoj železničkoj stanici u holandskoj prestonici najveće je u Amsterdamu. Ali njegova glavna posebnost leži u poziciji: nalazi se u potpunosti ispod vode, i prvo je takvo u svijetu.

Garaža vrijedna 60 mil EUR otvorena je 26. januara. Kako se navodi, građani mogu da svoje bicikle parkiraju potpuno besplatno do 24 sata, a korišćenje svakog narednog dana košta 1,35 evra. Korisnicima je na raspolaganju i servis u kojem mogu da poprave svoje dvotočkaše.

Saobraćajne gužve su problem velikih urbanih sredina širom svijeta, ali u Amsterdamu, gradu u kojem broj bicikala premašuje broj stanovnika, njih prave i dvotočkaši koji su parkirani svuda. Futurističko parkiralište doprinijeće rješavanju ovog problema na nesvakidašnji način, pomjerajući bicikle ispod vode, ali ono predstavlja samo jedan korak u rekonstrukciji ekstremno prometnog dijela grada.

Okruženje Centralne željezničke stanice, pored gradske luke, dugo služi za ulazak putnika u Amsterdam. U posljednjih pet godina izgled mu se znatno promijenio u odnosu na 20. vijek – na kopnu je prostor oduzet automobilima u korist biciklista i pešaka. Neki putevi su očišćeni kako bi se fokus bacio na ključnu prostornu odliku, vodu, koja sada teče oko istorijske stanice podignute na vještačkim ostrvima.

U međuvremenu, podzemlje je dobilo dvije metro stanice, a nova garaža za bicikle poslednji je segment transformacije koji je započet 2019. Do parkinga, smještenog devet metara ispod zemlje, dolazi se pomoću zakrivljene staze.


Da bi sproveli ovaj ambiciozni projekat u djelo, Holanđani su morali da isuše tamošnje jezero.

S obzirom na blizinu centralne željezničke stanice i razvijenost javnog prevoza, ova garaža biće veoma korisna za vozače bicikla koji putuju vozom ili autobusom. Dodatno, lokacija omogućava i lak dolazak do najužurbanijih dijelova Amsterdama peške.

Povezanost različitih vidova transporta, poput ove, postaje sve bitnija u gradovima zato što ljudi, u cilju smanjenja svog karbonskog otiska i troškova putovanja, sve više mijenjaju svoje zagađujuće četvorotočkaše čistijim i jeftinijim alternativama.

Prosječan Holanđanin u toku dana na svom biciklu pređe u prosjeku 2,6 kilometara. Šta kada bismo svi bili malo više poput njih i češće pedalirali umjesto da smo za volanom?

Tada bi svjetske emisije ugljen-dioksida opale za 686 miliona tona godišnje, pokazala je jedna studija iz prošle godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.