NavMenu

Evropski investitori u nekretnine suočavaju se sa najoštrijim tržišnim preokretom u istoriji

Izvor: Telegraf biznis Četvrtak, 26.01.2023. 15:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Nomad_Soul/shutterstock.com)Ilustracija
Previranja na "trofejnim" zemljištima u Londonu i Frankfurtu pružaju uvid u to kolika šteta čeka evropske investitore u nekretnine, dok se suočavaju sa najoštrijim tržišnim preokretom u istoriji.

Od teškog procesa refinansiranja za poslovnu zgradu u londonskom Sitiju do nategnute prodaje tornja Komercbanke u njemačkom finansijskom centru - Frankfurtu, investitori se trude da pronađu načine da premoste nedostatke u finansiranju dok tržišta kredita obuzimaju brzorastuće kamatne stope.

"Udar" realnosti će stići kroz nekoliko nedelja, nakon što kreditori širom Evrope budu dobijali rezultate procjena na kraju godine.

Ogroman pad u procjenama prijeti da izazove kršenje kreditnih obaveza, izazivajući hitne mjere finansiranja - od prinudne prodaje do "upumpavanja" friško novca.

Kako se navodi u Blumbergovom članku, zajmovi, obveznice i drugi dugovi u ukupnom iznosu od oko 1,9 biliona EUR, što je skoro veličina italijanske privrede, obezbjeđeni su komercijalnom imovinom ili su dati vlasnicima u Evropi i UK, prema European Banking Authority.

Otprilike 20% od toga, ili oko 390 mlrd EUR, dospjeće ove godine, a nadolazeća kriza označava prvi pravi test propisa - osmišljenih nakon globalne finansijske krize da obuzdaju rizike kreditiranja nekretnina. Ta pravila bi, na kraju balade, mogla učiniti korekciju strmijom i naglom.

Evropski zajmodavci će, kako se konstatuje, biti podstaknuti novim propisima - tako da se ponašaju agresivnije u vezi sa tzv. lošim kreditima. Oni su takođe u boljoj formi nego tokom posljednje krize nekretnina, koja se desila prije više od decenije, tako da bi mogli igrati "mudrije" ovaj put.

S druge strane, to opterećuje zajmoprimce.

Posle finansijske krize 2008. godine, većina banaka nije bila voljna da daje loše kredite (one koji su "servisirani" za određeni period), jer bi to dovelo do ogromnih gubitaka – praksa nazvana "extend and pretend".

Ipak, prema novim pravilima o kreditima koji podrazumijevaju iznos pozajmljenog novca čije planirane uplate dužnik nije izvršio u određenom vremenskom periodu, obično 90 ili 180 dana, zajmodavci će više računati na očekivane nego obračunate gubitke, što znači neće samo sjediti i posmatrati oporavak vrijednosti imovine.

Sa druge strane, postoji više opcija dostupnih za investitore u nekretnine. Entiteti kao što su zatvoreni kreditni fondovi stalno su se širili tokom protekle decenije. Sve skupa, osiguravači i drugi alternativni zajmodavci imali su veći udio novih kredita za nekretnine u Velikoj Britaniji, nego glavne banke u zemlji u prvoj polovini prošle godine.

U narednih 18 mjeseci, investitori će uliti rekordnu količinu novca u fondove fokusirane na špekulativne mogućnosti, sa visokom neto izloženošću na različitim tržištima. Oni uključuju globalne makro fondove, fondove savjetnika za trgovinu robom, fondove za zaštitu od rizika i fondove koji koriste druge slične strategije, a takođe se bave rizičnijim opkladama na nekretnine.

Taj trend će pomoći ubrzanju oporavka tržišta komercijalnih nekretnina.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.