NavMenu

Španska kompanija Iberdrola planira gradnju fabrike za reciklažu lopatica vetroturbina

Izvor: eKapija Četvrtak, 26.01.2023. 12:03
Komentari
Podeli

(Foto: Pixabay.com/Pexels)
Španska kompanija Iberdrola planira da na jesen započne gradnju fabrike za reciklažu vjetroturbina. Početak rada fabrike u koju će biti uloženo 10 mil EUR predviđen je za 2024. godinu.

Fabrika će biti izgrađena u Navara regiji u sjevernoj Španiji, u blizini više vjetroparkova. U planu je reciklaža stakla, ugljeničnih vlakana i smole od kojih se uglavnom prave lopatice vjetroturbina.

Iberdrola tvrdi da će to biti prva fabrika tog tipa u Evropi. Danska kompanija Continuum Composite Recycling takođe planira da 2024. godine otvori fabriku za reciklažu lopatica vjetroturbina u Esbjergu.

Inače, veliki proizvođači turbina, poput kompanija Vestas, Siemens i GE, poslednjih godina ističu da prave lopatice koje su potpuno reciklabilne.

Prosječni vijek trajanja lopatica u vjetrogeneratorima je oko 20 godina, pa će mnoge uskoro morati biti zamijenjene. Sa povećanjem broja vjetroparkova, očekuje se da će milioni tona iskorišćenih lopatica vjetroturbina morati da se odlože u narednim decenijama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.