NavMenu

Strani investitor želi kupiti sarajevsku Hidrogradnju, mora uplatiti 88 mil KM do 20. februara

Izvor: Faktor.ba Utorak, 24.01.2023. 13:47
Komentari
Podeli
Sarajevo (Foto: JasaStyle/shutterstock.com)Sarajevo
Načininjen je prvi, važan korak kada je u pitanju rješavanje sudbine nekadašnjeg regionalnog građevinskog giganta, sarajevske kompanije Hidrogradnja, potvrdio je za Faktor Zijad Fazlagić, stečajni upravnik ovog preduzeća.

- Na posljednji oglas o prodaji raspisan u decembru prošle godine javio se inostrani kupac, švicarsko-hrvatska kombinacija, tako da kažem. Oni su uplatili novac za obavezno osiguranje u iznosu nešto većem od 200.000 KM - kaže Fazlagić.

Ipak, stečajni upravnik je oprezan.

- Dužni su uplatiti do 20. februara kompletan iznos, znači 88 mil KM, koliko iznosi početna cijena od koje ne odustajemo. U suprotnom, prema važećim zakonskim propisima, ostat će bez uplaćenog osiguranja. Sačekajmo kako će se razvijati situacija, nadam se da će posao o prodaji konačno biti završen. Dok ne vidimo novac, ne možemo govoriti da je posao dogovoren. To je sve što vam mogu reći u ovom trenutku - istakao je Fazlagić.

Posljednjih nekoliko godina bezuspješno se pokušavalo prodati nepokretnu i pokretnu imovinu kao i druga prava koja ima privredno društvo Hidrogradnja u zemlji i inostranstvu.


Podsjetimo, od eventualne prodaje namirili bi se povjerioci, povezao bi se radni staž radnicima uz isplatu svih dugovanja prema njima i kompanija bi tako na određeni način konačno stala na zdrave noge.

Hidrogradnja je prije rata imala više hiljada radnika, a godišnje je uspjevala ostvariti zaradu i do 300 miliona dolara, od čega čak dvije trećine u inostranstvu. Sklapala je višemilionske poslove u Iraku, Libiji... Bila je među najvećim kompanijama tadašnje Jugoslavije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.