NavMenu

Đokić: Ne postoje zakonski uslovi za ukidanje rješenja kojim se odobravaju detaljna geološka istraživanja u Jezeru

Izvor: eKapija Utorak, 24.01.2023. 10:53
Komentari
Podeli
Jezero (Foto: Opština Jezero)Jezero
Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je u ponedeljak, 23. januara, u Banjaluci sa delegacijom opštine Jezero, koju su predvodile načelnica opštine Jezero Snežana Ružičić i predsjednica Skupštine opštine Dragana Karaga na temu odborenih geoloških istraživanja na teritoriji ove opštine privrednom društvu SNK Metali Bijeljina.



Ministar Đokić je upoznao delegaciju o postupku i procedurama za odobravanje detaljnih geoloških istraživanja, kao i načinu kontrole od strane nadležnih institucija. Istakao je da su detaljna geološka istraživanja odobrena u skladu sa Zakonom o geološkim istraživanjima, da se ista moraju izvoditi u skladu sa Rješenjem ovog ministartva i odobrenom projektnom dokumentacijom, te da u ovom trenutku ne postoje zakonski uslovi za ukidanje rješenja kojim se odobravaju detaljna geološka istraživanja.



Ministar je naglasio da su geološka istraživanja samo prva faza ka eventualnoj eksploataciji do koje može doći samo ako su ispunjeni svi zakonski uslovi i ukoliko postoji saglasnost lokalne zajednice.

Kompanija Lykos Balkan Metals, koja se bavi geološkim istraživanjem obojenih i plemenitih metala na području Bosne i Hercegovine, kao vlasnik firme SNK Metali Bijeljina, izvodi geološko-istraživački projekat na području Sinjakova i Jezera.


Kako su ranije navodili u objavama za medije, u Sinjakovu postoji značajan potencijal za otkriće ekonomski isplativih rezervi minerala bakra, barita, olova, cinka, srebra, a moguće i zlata i kobalta.

Za izvođenje detaljnih geoloških istraživanja bakra, željeza i pratećih metala na istražnom prostoru Sinjakovo imaju odobrenje Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske. Isti nadležni organ dodijelio im je odobrenje za geološka istraživanja po projektu geohemijskih, geofizičkih i geoloških istraživanja olova, cinka, bakra, barita i pratećih metala na istražnom prostoru opštine Jezero.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.