NavMenu

Predstavljanje dokumentarnog filma "Koliko visoko je nebo" i u Kaknju

Izvor: eKapija Srijeda, 16.02.2011. 15:39
Komentari
Podeli

Zahvaljujući inicijativi i podršci općinskog načelnika Mensura Jašarspahića Surija građani Kaknja će imati priliku da u ponedjeljak, 21. februara 2011., u 12.45 h u kino sali Doma kulture Kakanj pogledaju dokumentarni film "Koliko visoko je nebo" ratnog snimatelja Sulejmana Mulaomerovića. Iz D&H Agency napominju da je ulaz besplatan.

Projekcija filma je namijenjena prvenstveno za učenike kakanjskih srednjih i osnovnih škola, kao i za sve zainteresirane građane. "Koliko visoko je nebo" je važan dokument za bosanskohercegovačku historiju, on je istinita priča o ljudskoj hrabrosti, o borbi za život i običnim ljudima. U filmu su korišteni autentični snimci Mulaomerovića, inače dugodišnjeg snimatelja TVBiH, koje je napravio kao prvi ratni snimatelj koji je u proljeće 1993. iz opkoljenog Sarajeva ušao u opkoljeno Goražde. Neposredno nakon njegovog drugog ranjavanja u Sarajevu 1993. godine, skupio je snage i hrabrosti, te je preko aerodromske piste i Grepka pješke stigao do Goražda. Materijal korišten u filmu sadrži i snimke koji do sada nikada nisu korišteni.

Ranjavan više puta kao ratni snimatelj, Mulaomerović je vidio ljude i rat očima koje svijet gledaju srcem i kroz kameru. U Goraždu upoznaje i snima ljekare, jednog posebnog novinara, borce, izbjeglice, djecu, starce, jednostavno ljude. Njihove se sudbine prepliću i ponovo susreću u filmu "Koliko visoko je nebo".

Režiju potpisuje Ismet Lisica, scenario Melina Kamerić, muziku Colin Janz iz Kanade, produkcija D&H Agency iz Sarajeva u koprodukciji sa BHT 1 i Omanovic Production iz Švedske.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.