Izvor: eKapija | Srijeda, 16.02.2011.| 15:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Strategija turizma RS: Hitnim mjerama do unapređenja turističke ponude

(Foto: b)

U 2011. godini u RS je planirano usvajanje Strategije razvoja turizma Republike Srpske za period 2010-2020. godina.

Ministrica trgovine i turizma Gorana Zlatković za ekapija.ba je kazala kako će Strategijom definisati osnovni pravci razvoja turizma na srednjoročnom nivou, predvidjeti Akcioni plan hitnih mjera radi unapređenja turističke ponude RS.

Strategija bi trebala da unaprijedi konkurentnost turizma Republike Srpske, a njegovim porastom obezbijedit će se i rast obima turističkog prometa, veće učešće turizma u BDP, veći devizni priliv, rast zaposlenosti, opšti napredak u socioekonomskom razvoju (poboljšanje kvaliteta života).

Također, strategija bi treba da doprinese dugoročnoj zaštiti prirodnog i kulturnog nasljeđa, te zaštiti turističkih potrošača, ali i odgovori na ključna pitanja koja idu u pravcu razvoja turizma, identifikovanja problema, utvrđivanja prioriteta, utvrđivanja glavnih strateških i operativnih ciljeva, kao i načina koji će podstaći razvoj turizma.

Nacrt Strategije razvoja turizma RS od strane Narodne skupštine Republike Srpske usvojen je početkom decembra prošle godine i upućen na javnu raspravu.

Tokom februara organizovano je niz javnih rasprava gdje je istaknuto kako su neki turistički potencijali nedovoljno zastupljeni, naročito turistički potencijal opštine Prijedor i Nacionalni parka "Kozara".

Amira Ganić, direktorica Turističke organizacije opštine Prijedor podržala je donošenje Strategije razvoja turizma, smatrajući kako Prijedor treba dobiti daleko značajnije mjesto s obzirom na brojne destinacije u ovoj opštini poput eko centra "Ljekarica", Nacionalnog parka "Kozara", ribnjaka "Saničani"...

Tokom javnih rasprava istaknuto je kako RS ne može da ponudi nešto što drugi već nemaju, ali je pitanje šta može da ponudi, a da bude konkurentna drugima.

E. Ko.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.