NavMenu

Akvizicije jačaju IT sektor - Retrospektiva 2022, investicije u oblasti TELEKOMUNIKACIJA i IT

Izvor: eKapija Subota, 21.01.2023. 08:01
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock)
Decenija za nama pokazala je da posla ima na pretek za domaće IT kompanije. Za samo nekoliko godina toliko se izmijenila globalna i lokalna IT scena, da se više ne postavlja pitanje hoće li mladi IT inženjeri dugo tražiti posao nakon završenog fakulteta, već se za njih otimaju dok su još u studentskim klupama.

Velika šansa za IT kompanije u BiH i regionu je to što imaju odličan inženjerski kadar, iskustvo i dobru etiku rada, pa su i dalje na meti velikih globalnih kompanija koje žele imati partnere na ovim prostorima. I to se pokazao kao pun pogodak, jer je bilo dosta uspješnih akvizicija u prethodnih nekoliko godina.

Od momenta kada je krenula pandemija upravo je IT sektor bio na velikom zadatku, jer se moralo raditi na tome da se u raznim sektorima privrede nađu dobra rješenja za optimizaciju poslovanja, ponude novi onlajn alati za lakše poslovanje i komunikaciju, a samo su se rađali novi portali za onlajn prodaju. I ne prestaju da se rađaju, jer je pandemija promijenila potrošačke navike.

Bilo kako bilo, i narednih decenija veliki fokus će upravo biti na ulaganjima u IT sektor, na sve ono što mladi inženjeri svojim idejama mogu ponuditi društvenoj i poslovnoj zajednici, jer koračamo ka tome da olakšamo svakodnevni život građana ove planete.

U nastavku vam donosimo listu investicija u sektoru TELEKOMUNIKACIJE I IT koje su tokom 2022. godine izazvale najviše interesovanja čitalaca eKapije.


1. Naučno-tehnološki park u Živinicama

Već nekoliko godina se govori o potrebi da Živinice dobiju Naučno-tehnološki park. Krajem oktobra je raspisan tender za izradu Urbanističkog projekta parka i Idejnog projekta svih sadržaja poduzetničke zone Naučno-tehnološki park. Kada je 2020. pokrenuta ideja o formiranju parka, iz gradske uprave je rečeno da bi se to realizovalo u saradnji univerziteta, institucija i privrede.

2. HTEC i Mistral

Početkom septebra odjeknula je vijest u IT sektoru da je HTEC, globalna kompanija za konsalting, softversko inženjerstvo i razvoj digitalnih proizvoda, akvizirala Mistral Technologies, jednu od vodećih tehnoloških kompanija iz Bosne i Hercegovine.

HTEC Group, koju je u Beogradu osnovao Mostarac Aleksandar Čabrilo, je pridruživanjem Mistrala postala najveća tehnološka kompanija u Bosni i Hercegovini sa skoro 600 zaposlenih. Na globalnom nivou, HTEC sada ima više od 2.000 stručnjaka koji rade na razvoju digitalnih proizvoda i rješavanju najtežih inženjerskih izazova za vodeće svjetske kompanije.


Kompanije će zajedno raditi na tome da kroz ovo partnerstvo pruže što veću dodatu vrijednost klijentima, zaposlenima i zajednici u kojoj posluju. Pored toga, cilj im je da zajedno obezbijede priliku još većem broju talentovanih stručnjaka iz Srbije, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja regiona, da grade globalno konkurentne karijere.

3. Tehničko rješenje telekomunikacione mreže MH ERS

Vrlo čitana vijest iz ove oblasti bila je i ona o tenderu Elektroprivrede RS za tehničko rješenje telekomunikacione mreže.


Ovo su samo neke od investicija u oblasti TELEKOMUNUKACIJE I IT sa naše liste najčitanijih, a cjelokupan pregled možete dobiti OVDJE.

Vašoj pažnji preporučujemo i retrospektivu investicija u oblasti SAOBRAĆAJA, kao i TRGOVINSKIH CENTARA.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.