NavMenu

(Ne)prekinuta saradnja sa Rio Tintom, otvaranje fabrika i tehnoloških centara - Retrospektiva 2022, investicije u oblasti industrije

Izvor: eKapija Petak, 20.01.2023. 07:30
Komentari
Podeli

(Foto: Shutterstock/Vladeta Milojevic)
Kada su u pitanju investicije u oblasti industrije, i 2022. godinu, kao i prethodnu, obeležile su kontroverze u vezi sa kompanijom Rio Tinto i sa iskopavanjem litijuma. Iako je delovalo da se bura stišala, i dalje je mnogo nedoumica i pitanja kada je reč o ovoj temi, što dokazuje i činjenica da je drugu godinu zaredom, ova tema najčitanija na našem portalu na listi investicija u industriji.

Dok nas državni zvaničnici uveravaju da je saradnja sa Rio Tintom prekinuta, ekološke organizacije tvrde da projekat nije ugašen. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je odluka o prekidu saradnje sa kompanijom Rio Tinto bila pogrešna i da je Jadar mogao da bude najrazvijeniji kraj Srbije.

Godinu su obeležila i otvaranja novih fabrika u Beogradu, Šapcu, Valjevu, Novoj Pazovi, uz prisustvo najviših državnih zvaničnika i ambasadora. U nemačkim, američkim, kineskim investicijama popravljaće se delovi motora za avione, proizvoditi delovi za automobile, razvijati električni automobili, a najavljene su i ozbiljne domaće investicije u oblasti obnovljivih izvora energije.


1. Litijum u zoni Jadar

Kao i 2021, i 2022. godinu obeležila je priča o Rio Tintu i projektu Jadar. Rio Tinto je u januaru saopštio da se projekat Jadar odlaže zbog nedobijanja odobrenja za eksploataciono polje. Kompanija se izjasnila da ne odustaje od projekta, ali da se početak proizvodnje očekuje 2027. godine, a ne 2026, kako je prvobitno planirano.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da je projekat Jadar zaustavljen na zahtev građana, da ne postoji nikakav ugovorni odnos između države i kompanije Rio Tinto, ali da je važno da dobijemo studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

Premijerka Ana Brnabić je istakla da je ukidanjem Prostornog plana posebne namene stavljena tačka na istraživanja litijuma i bora. Ali, kako navode beogradski mediji, istina je da poništavanjem tog dokumenta Rio Sava Eksplorejšn, ćerka firma Rio Tinta, ne može da računa na razvoj projekta Jadar kod Loznice, ali mogu druge firme.

U priču se uključio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je kazao da je odluka o prekidu saradnje sa kompanijom Rio Tinto bila pogrešna i da bi Jadar bio najrazvijeniji kraj Srbije.

Uprkos uveravanjima da neće biti iskopavanja litijuma u Jadru, Savez ekoloških organizacija Srbije SEOS je u avgustu prošle godine istakao da se na sajtu Rio Tinta nalazi "jasan argument za tvrdnju da projekat Jadar nije ugašen, a naročito nije mrtav, budući da iz te kompanije očekuju njegov nastavak".


2. Rivian razvojni centar električnih automobila u Beogradu

Američki proizvođač električnih automobila Rivian (Rivijan) otvorio je u decembru tehnološki centar u Beogradu gde će biti zaposleno 200 inženjera. Otvaranju su prisustvovali ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Hil i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da se nada da je otvaranje ovog centra samo početak i prvi stadijum, te da će se električna vozila i proizvoditi u Srbiji.

(Foto: CHUTTERSNAP/Unsplash)
Kompanija će u Srbiji, kako je ranije objavljeno, poslovati pod imenom Rivian SE Europe doo Beograd.


3. Filmski studio Krnjača

City Media Park doo planira da u Krnjači gradi filmski studio, po projektu biroa Architonic. Gradnja kompleksa filmskog studija planirana je na mestu objekata koji su nekada bili u funkciji građevinskog preduzeća Trudbenik gradnja, a koji su sada većim delom zapušteni i neuređeni, na površini od 12,91 ha. Kako je navedeno u idejnom rešenju, u planu je formiranje filmskih studija za potrebe filmske industrije, sa pratećim sadržajima u vidu radionica, garderoba, magacina, soba za presvlačenje i boravak glumaca.

Filmski studio imaće 12 različitih scena u više hala na približno 3.500m2 korisne površine.

Filmski studio (Foto: Architonic)Filmski studio

4. MTU Aero Engines fabrika za popravku delova motora za avione Nova Pazova

Novi objekat MTU Maintenance Serbia, u kojem će se vršiti popravke delova motora za avione, otvoren je u oktobru u Novoj Pazovi. Objekat koji zauzima površinu od 39.000 m2 deo je nemačke kompanije MTU Aero Engines, koja je jedna od vodećih proizvođača avio motora.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da se ideja rodila pre šest godina, te da je država uložila 14,6 mil EUR.

Kako je saopšteno, broj članova tima će rasti narednih godina, a trenutno je planirano povećanje broja zaposlenih na više od 400.

Izgradnja pogona u Novoj Pazovi počela je 5. jula 2021. godine. Investicija je, kako su mediji preneli, vredna 100 mil EUR.

MTU Maintenance Serbia (Foto: eKapija / Srđana Maričić)MTU Maintenance Serbia

5. Rudnik Novi Kovin

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine obavestio je javnost u avgustu da je firma Energetski Kompleks doo Beograd, kao nosilac projekta, podnela zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu projekta podvodna eksploatacija uglja i otkrivke na delu polja A i B kovinskog ležišta.

Reč je o projektu koji je najavljen pre više od decenije, a podrazumeva širenje ugljenokopa u opštini Kovin u kojem se od 1995. godine ugalj vadi iz Dunava metodom podvodne eksploatacije koja je jedinstvena u svetu.

Određena su dva lokaliteta sa kojih bi se odmah započelo sa eksploatacijom – na prvom lokalitetu, u nastavku trenutnog eksploatacionog polja Rudnika Kovin a.d. dostupno je oko 2,25 miliona tona uglja, a na drugom, koji se nalazi u središnjem delu polja B kovinskog ležišta, gde je ugljeni sloj najbliže površini, nalazi se količina od 5,5 miliona tona uglja.


6. Industrija obuće Haix Vranje

Da nakon zatvaranja italijanske fabrike Geox i otpuštanja radnika u Vranje stiže nemački investitor, mnogo solidniji od Geoksa, koji će za godinu dana zaposliti oko 1.000 radnika, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić krajem prošle godine, ne otkrivajući detalje o kojoj kompaniji je reč, niti čime se bavi.

Sudeći po bilbordima koji su postavljeni na nekoliko lokacija u Vranju početkom prošle godine, a na kojima nemačka kompanija Haix poziva zainteresovane Vranjance da se prijave za posao u obućarskoj proizvodnji, mediji su ubrzo spekulisali da je upravo to investitor iz Nemačke koji stiže u Vranje.

Kompanija Haix Group specijalizovana je za proizvodnju obuće za vojsku, policiju, vatrogasce i druga uniformisana lica.


7. Robotska šaka sa senzorima dodira

Kompanije HTEC Group i Sigmoid uspešno su realizovale projekat razvoja najmodernije robotske šake sa senzorima dodira u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada i Elektronskim fakultetom u Nišu. Ovaj projekat je finansirao Fond za inovacionu delatnost Srbije kroz program saradnje nauke i privrede.

(Foto: Willyam Bradberry/shutterstock.com)
Robotska šaka je dizajnirana tako da ima istu pokretljivost i fleksibilnost kao ljudska šaka, sa sofisticiranim karakteristikama hvatanja, a namenjena je za upotrebu u automatizovanim skladištima i industrijskoj proizvodnji, kao i za širok spektar primena kod repetitivnih i po ljudski život opasnih radnji.


8. Minth fabrika Šabac

Nakon prodaje 11 hektara građevinskog zemljišta u Severozapadnoj industrijskoj zoni u Šapcu 2021. godine, kineska kompanija Mint postala je vlasnik dodatnih 10 hektara zemljišta na ovoj lokaciji, gde planiraju da u avgustu 2023. godine otvore i drugu fabriku za proizvodnju delova za automobile. Kako je navedeno na sajtu lokalne samouprave, za kupovinu zemljišta i izgradnju nove fabrike biće uloženo 15 mil EUR. Očekivana ukupna investicija za 10 godina je 46 mil EUR.

Kako je ranije javljeno, gradnja prve fabrike kineske kompanije Mint u Šapcu, u Severozapadnoj industrijskoj zoni, trebalo bi da bude završena u aprilu 2022, kada će započeti probnu proizvodnju delova za najveće proizvođače automobila širom sveta.


9. Fabrika za proizvodnju solarnih panela Velika Plana

U Velikoj Plani gradiće se prva fabrika za proizvodnju solarnih panela u Srbiji. Investitor je kompanija DoMi Eko - Solar doo Velika Plana za proizvodnju ostale električne opreme, u vlasništvu fizičkih lica i firmi Udarnik gradnja doo iz Beograda i Inženjering DM invest doo iz Smederevske Palanke, osnovana u julu ove godine.

Budući kompleks sastavljen iz proizvodne hale i magacina nalaziće se u okviru radne Servisno-mešovite zone Velike Plane, u blizini auto-puta Beograd-Niš, na površini od 12.601 m². Proizvodnja će se vršiti pomoću proizvodne linije (trake), sa koje će silaziti 25 solarnih panela na sat.


10. Bizerba vage Valjevo

U septembru prošle godine najavljeno je da je za kraj 2022. predviđen završetak građevinskih radova i početak rada nove fabrike nemačke kompanije Bicerba (nem. Bizerba) u Valjevu. Bicerba je jedan od svetskih lidera u oblasti tehnologije izrade proizvoda za merenje i sečenje hrane i jednog od vodećih dobavljača hardverskih i softverskih rešenja koja se koriste u tehnologiji vaganja, sečenja i etiketiranja.



Predstavili smo vam 10 investicija koje su privukle najviše pažnje naših čitalaca kada je reč o industriji. Svakako pogledajte kompletnu listu OVDE.

Pozivamo vas da vidite i koje su to investicije obeležile 2022. godinu iz oblasti TURIZMA, ZABAVE I REKREACIJE.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.