NavMenu

FIAT ponovo želi bh. kompanije

Izvor: Nezavisne novine Subota, 12.02.2011. 11:11
Komentari
Podeli

Italijanski automobilski gigant FIAT ponovo je zainteresovan da među regionalnim, pa tako i bh. kompanijama pronađe dobavljače za proizvodnju novih automobila u kragujevačkoj "Zastavi", potvrđeno nam je u Spoljnotrgovinskoj komori BiH (STK).

Pregovori o angažovanju bh. proizvođača auto-dijelova u Kragujevcu bili su u poodmakloj fazi, ali su Italijani prošlog ljeta prekinuli aktivnosti u vezi s tim.

"Odluka o izmještanju FIAT-ove proizvodnje iz Italije u Srbiju izazvala je žestoku pobunu tamošnjih sindikata, koji su tražili da se koriste domaći pogoni u Italiji i angažuju njihovi proizvođači auto-dijelova. Pod pritiskom italijanskih sindikata, koji su vrlo snažni, u FIAT-u su odustali od angažovanja proizvođača u regionu. Međutim, okolnosti su se u međuvremenu promijenile i FIAT želi obnoviti pregovore o saradnji" kaže Midhat Čehajić, sekretar Asocijacije metalskog sektora i elektrosektora STK BiH.

Napominje da je takve signale dobio od Privredne komore Srbije, Regionalne privredne komore Kragujevac, kao i organizatora i domaćina sajma auto-dijelova "AutoCompo" Kragujevac Centra izvrsnosti zapadnog Balkana.

"Takav njihov stav je ohrabrujući imajući u vidu da je početak proizvodnje novih modela FIAT-ovih automobila u Zastavi najavljen za početak 2012. godine", ističe Čehajić i dodaje da će novi razgovori s predstavnicima FIAT-a biti održani tokom trajanja 2. sajma "AutoCompo" u Kragujevcu, od 10. do 12. maja ove godine.

U Spoljnotrgovinskoj komori BiH još ne znaju kakvi su planovi FIAT-a u vezi s angažovanjem regionalnih proizvođača auto-dijelova. Prethodno je bilo dogovoreno da STK BiH uputi FIAT-u listu od osam kompanija između kojih bi ovaj gigant odabrao dobavljače. Na listu su uvršteni Fabrika filtera "Mann Hummel" Tešanj, FAD "Jelah", "ASA Prevent", "CIMOS TMD Ai" Gradačac, Fabrika signalnih uređaja "Čajavec FSU" Laktaši, "FAMOS Adi" Sarajevo, "Plamingo" Gračanica i Livnica aluminijskih odlivaka TMD-AGS Gradačac.

Odgovor iz FIAT-a o tome koga će odabrati za kooperante nije stigao jer su se prošlog ljeta dogodili protesti italijanskih sindikata zbog izmještanja pogona ove kompanije iz Italije.

Uložiće 600 miliona evra

FIAT je najavio da će u zajedničko poduzeće "FIAT automobili Srbija" uložiti više od 600 miliona evra za kupovinu najnovije opreme kako bi krajem 2011. godine mogla početi probna proizvodnja dva nova modela automobila.

Masovna proizvodnja novih modela trebalo bi da krene početkom 2012. godine. U prvoj fazi predviđena je proizvodnja oko 200.000 vozila godišnje, dok bi u drugoj fazi iz pogona kragujevačke fabrike godišnje izlazilo 300.000 automobila, odnosno oko 60 automobila na sat.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.