NavMenu

Potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije i UAE u naredna tri mjeseca

Izvor: Beta Utorak, 10.01.2023. 07:42
Komentari
Podeli
Dubai (Foto: eKapija)Dubai
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je da će kolegama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) predati komentare na nacrt sporazuma o slobodnoj trgovini i da očekuje da taj sporazum bude potpisan u naredna tri meseca.

- Potpisivanje tog sporazuma će mnogo doprineti poboljšanju privredne saradnje dve zemlje - rekla je Brnabić novinarima u Dubaiju.

Ona je rekla da u ovom trenutku ta ukupna razmena nije toliko skromna, ali je ispod onoga što su potencijali obe zemlje.

- Robna razmena je otprilike oko 80 mil EUR, ali je razmena u uslugama dva i po puta veća, što govori o tome da je sofisticiranost naše ekonomije sa njihovom u mnogo većem poklapanju nego u robama koje mi izvozimo u UAE - kazala je premijerka.

Brnabić je podsetila da su Srbija i UAE u maju prošle godine potpisali sporazum o saradnji i da će ono što se danas radi rezultirati mnogo uspešnijim rezultatima u privrednoj saradnji dve zemlje.

Ministar telekomunikacija i informisanja Srbije Mihailo Jovanović je naglasio da se sa partnerima iz UAE radi na digitalizaciji i razvoju veštačke inteligencije i bioinformatike.

Podsetio je da se u Srbiji radi na izmenama Zakona o strancima koji bi olakšao ulazak stranaca u Srbiju, kako bi oni preko portala eUprava za nekoliko sati mogli da dobiju odgovarajuću vizu ili dozvolu za boravak u zemlji.


Jovanović je kazao da će se primeniti iskustvo iz Emirata za otvaranje servisnog centra za građane.

- To će biti servisni centar elektronske uprave, gde ćemo građanima omogućiti naše najinteresantnije usluge eUprave, gde će građani moći da dobiju elektronski identitet i pristup svim drugim portalima - rekao je on navodeći da će to biti i mesto gde će građani moći da se edukuju kako da koriste elektronske usluge.

Jovanović veruje da će takav servisni centar biti otvoren u Beogradu do kraja godine.










Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.