NavMenu

MMF upozorava: Inflacija u SAD još nije gotova, situacija u Evropi još gora

Izvor: Novosti Petak, 06.01.2023. 13:14
Komentari
Podeli
Inflacija (Foto: Atstock Productions/shutterstock.com)Inflacija
Inflacija u SAD nije dovoljno popustila da bi se napustila prošlogodišnja restriktivna monetarna politika, rekla je za Financial Times Gita Gopinat (Gita Gopinath), zamjenica šefa Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Prema njenim riječima, "važno" je da Federalne rezerve SAD, koje djeluju kao centralna banka zemlje, "ostanu na kursu" u nastojanjima da smanje cijene sve dok ne dođe do "veoma definitivnog, trajnog pada inflacije" u svim sektorima koji nisu vezani za hranu i energente.

- Ako vidite indikatore na tržištu rada i ako pogledate veoma upornu inflaciju kao što je ona u sektoru usluga, mislim da je jasno da još uvijek nismo bezbjedni od inflacije - rekla je ona i dodala da je pred SAD "veoma uzak put" u pokušaju da izbegne recesiju u narednim mjesecima.

Komentari čelnice MMF-a uslijedili su kada su je stopa inflacije u SAD počela da opada, što je navelo analitičare da sugerišu da je skok cijena možda dostigao svoj vrhunac. Cijene u zemlji su porasle za 7,1% u odnosu na isti period prošle godine u novembru, na primjer, u poređenju sa 7,7% u oktobru, prema američkom Ministarstvu rada.

FED je sredinom decembra, u pokušaju da obuzda inflaciju, podigao ključnu kamatnu stopu za 50 baznih poena – na 4,25-4,5%. Gopinat smatra da će regulator možda morati da podigne stopu na oko 5% i da je zadrži tokom cijele godine kako bi izbjegao dalja povećanja cijena.

- Ovo je još jedna izazovna godina za monetarnu politiku, ali to je druga vrsta izazova. Prošla godina se odnosila na brzo pooštravanje monetarne politike i koliko daleko ići. Sada je za mnoge zemlje pitanje koliko dugo ostati na čekanju - navela je ona.

Gopinat je takođe upozorila da će Evropi možda trebati više vremena nego SAD da se izbori sa rastućim cijenama, ocjenivši da bi cilj Evropske centralne banke od 2% inflacije mogao da bude dostignut tek duboko u 2024. godini.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.