NavMenu

Šta je reaktivni artritis i zašto nastaje - Iznenađujuća veza između urinarnih infekcija i bolova u zglobovima

Izvor: eKapija Petak, 06.01.2023. 08:03
Komentari
Podeli
Artritis najčešće pogađa koljena ili skočne zglobove (Foto: Pixabay.com/naturwohl-gesundheit)Artritis najčešće pogađa koljena ili skočne zglobove
Reaktivni artritis generalno je rijetka bolest, koja se češće javlja kod mlađih pacijenata, a uzrokuje ga narušen imuni sistem nakon loše vođenih bakterijskih infekcija, otkriva nam Doc. dr Jophannes Grisar iz Bečke privatne klinike (Wiener Privatklinik - WPK).

Šta uzrokuje ovo stanje?

- Najčešće bakterije koje izazivaju reaktivni artritis su Chlamidia, Micoplasma i Iersinia. Mogu se dobiti kao infekcija urinarnog trakta, kao infekcija respiratornog trakta ili kao gastroenteritis.

Kako se manifestuje reaktivni artritis?

- Nekoliko dana ili nedelja nakon infekcije (koja može biti asimptomatska) pacijenti pate od artritisa. Artritis najčešće pogađa koljena ili skočne zglobove i može se posmatrati u nekoliko zglobova ili samo u jednom zglobu (monartrit).

U kojim situacijama se genitalne infekcije mogu povezati sa reaktivnim artritisom?

- Genitalne infekcije su relativno česte i ponekad mogu biti asimptomatske. Infekcija dovodi do imunološke reakcije za iskorenjivanje bakterija. Kod reaktivnog artritisa ovo takođe dovodi do (pre)aktivacije imunog sistema što izaziva reaktivni artritis.

Koja ispitivanja su potrebna da bi se utvrdila dijagnoza?

- Uglavnom se preporučuje testiranje brisa uretre na pomenute bakterije, štaviše antitijela protiv ovih bakterija se takođe mogu procijeniti u serumu. Dalje, potrebno je uraditi laboratorijski test koji uključuje CRP, HLA-B27, reumatoidni faktor, anti-ccP i ANA (da bi se razlikovao od drugih reumatskih bolesti), kao i krvnu sliku, parametre jetre i bubrega. U slučaju dijareje treba uraditi kulturu stolice.

Koje metode liječenja postoje?

- Generalno, reaktivni artritis treba da liječi reumatolog. Obično su nesteroidni antireumatski ljekovi početna terapija. Međutim, ako bolest postane hronična, treba razmotriti upotrebu glukokortikoida ili čak imunomodulatornih ljekova.

_____________________________________________________

WPK - jedna od najboljih privatnih bolnica na svijetu

Wiener Privatklinik (WPK) jedna je od najuticajnijih privatnih klinika u Austriji, koja je drugu godinu zaredom izabrana za jednu od najboljih bolnica na svijetu. Medicinske usluge koje pruža Wiener Privatklinik grupisane su oko 15 centara, pri čemu je onkološki centar ove bolnice - WPK Cancer European Academy Cancer Center, najkompleksniji i najugledniji privatni centar za dijagnostiku i liječenje raka u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Bolnica zapošljava 350 radnika i sarađuje sa više od 400 ljekara koji su stručnjaci u različitim oblastima. Čak devet ljekara ove bolnice Stenford je uvrstio u 10% najboljih svjetskih naučnika.
______________________________________________________

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.