Izvor: eKapija | Subota, 12.02.2011.| 12:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za seminare i konferencije 250 milijuna eura iz EU fondova

(Foto: b)

Istraživačima iz BiH kao i njihovim kolegama iz EU-a je od prije nekoliko dana dostupan program COST preko kojeg Unija nastoji potaknuti suradnju u oblasti znanstvenih i tehnoloških istraživanja. U sklopu ovog programa istraživačima je na raspolaganju 250 millijun eura sredstava.

Sredstva iz ovog programa namjenjena su za pokrivanje troškova aktivnosti umrežavanja kao što su putni troškovi i organiziranje sastanaka, konferencija, radionica, kratkoročnih znanstvenih razmjena, trening škola, izdavanje publikacije i sl. Iz ovih sredstava se ne financiraju istraživanja, već se podupire umrežavanje akcija na temelju nacionalno financiranih istraživačkih projekata.

U pozivu koji koji je raspisan prije nekoliko dana, a koji je otvoren do 25.ožujka 2011. se naglašava da u uspostavljanju mreže nacionalno financiranih istraživačkih projekta mora sudjelovati najmanje pet zemalja članica COST-a.

Pored članica EU-a i BiH za sredstva iz ovog programa mogu aplicirati i Hrvatska, Makedonija, Srbija, ali i one zemlje koje nisu članice COST-a kao što su Albanija i Crna Gora.

Ovaj program obuhvaća devet širokih područja kao što su biomedicina i molekulna bioznanosti, kemija i molekularne znanosti i tehnologije, upravljanje okolišem, hrana i poljoprivreda, šume, kultura i zdravstvo, informacijske i komunikacijske tehnologije, nanoznanosti, transport i urbani razvoj. Predlagatelji su pozvani da pronađu svoju temu unutar jedne ovih domena. Osim toga, postoji i mogućnost multidisciplinarnih prijedloga koji se protezati i preko svih devet znanstvenih područja.

Podjetimo, COST je međuvladin okvir za Europsku suradnju u području znanosti i tehnologije koji omogućuje koordinaciju nacionalno finaciranih istraživanja na europskoj razini. Ovim programom se želi pridonijeti smanjenju fragmentacije u europskim ulaganjima u istraživanja i otvariti prostor za međunarodnu suradnju.

Cilj COST-a je osigura da Europa održi snažnu poziciju u području znanstvenih i tehničkih istraživanja za humane svrhe, povećanjem europske suradnje i interakcije na ovom području. Ovaj program omogućuje da različiti nacionalni instituti, sveučilišta i privatne kompanije zajedno rade na širokom rasponu istraživačkih i razvojnih aktivnosti.

D.Kozina

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.