NavMenu

RS ove godine donosi Zakon o turizmu i boravišnoj taksi: Oštrim kaznama do bolje naplate

Izvor: eKapija Petak, 11.02.2011. 10:10
Komentari
Podeli

Konačno ove godine u Republici Srpskoj bi trebao biti donesen Zakon o turizmu i boravišnoj taksi kojim bi se uz oštrije prekršajne sankcije došlo do bolje naplate i uplate boravišne takse, kao i kontrole stvarnog broja gostiju u ugostiteljskim objektima za smještaj.

Zbog loše naplate do sada su samo nanošene štete turističkim organizacijama u RS, jer su ta sredstva namijenjena za njihov razvoj i promociju turizma.

Novim Zakonom o turizmu na sistemski način će se riješiti pitanje finansiranja turističkih organizacija za realizaciju promotivnih aktivnosti, kao i unijeti novine u sistemu rada i unutrašnjoj organizaciji turističkih organizacija.

Također, biće regulisana i naplata boravišne takse u slučaju zaključivanja takozvanoga alotmanskog ugovora, a to je ugovor o angažovanju ugostiteljskih kapaciteta koji se zaključuje između ugostiteljskog objekta za smještaj i putničke agencije.

Što znači da davalac usluga koji naplatu boravišne takse obavlja s naplatom usluge pružene na osnovu ugovora sa putničkom ili turističkom agencijom, iznos boravišne takse uplaćuje tri dana nakon naplate računa za pruženu uslugu, a najkasnije u roku od 60 dana od posljednjeg dana boravka osobe u njegovom smještajnom objektu.

Također, Zakon unosi novine i u segmentu rada turističkih agencija, načina polaganja ispita za turističkog vodiča, i proširuje oblast turističkih usluga na nove oblasti (lovni turizam, avanturistički turizam...).

Gorana Zlatković, ministrica trgovine i turizma u Vladi RS kaže kako je po stupanju na snagu Zakona o turizmu planirano donošenje niz podzakonskih akata, kojima će se razraditi zakonske odredbe.

"Zakonom o boravišnoj taksi inovirat će se postojeća rješenja u pogledu načina prikupljanja boravišne takse, plaćanja takse kod specifičnih turističkih usluga (alotmanski ugovor), te predvidjeti kontrolni mehanizam namjenskog trošenja takse i pooštriti prekršajne sankcije za obveznike takse i korisnike sredstava od uplaćene boravišne takse", pojašnjava ministrica Zlatković.

Inače, u RS djeluje više od 30 turističkih organizacija opština ili gradova i centralna Turistička organizacija RS, čiji je osnovni zadatak promocija turizma i turističkih potencijala na području Srpske, a njihov rad se, osim iz budžeta, finansira iz naplate boravišne takse.

E. Kokor

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.