NavMenu

Azerbejdžanski projekt Shah Deniz 2: Osiguranje alternativnih izvora prirodnog gasa za BiH

Izvor: eKapija Četvrtak, 10.02.2011. 13:18
Komentari
Podeli

Potpisivanjem sporazuma o snadbjevanju prirodnim gasom između EU i Azerbejdžana između predsjednika Evropske komisije Jose Manuel Barosso-a i predsjednika Azerbejdžana Ilham Aliyev-a, BH-Gas je započeo intenzivne aktivnosti u cilju uspostavljanja saradnje sa azerbejdžanskom kompanijom SOCAR, kao jedne od partnera u Shah Deniz 2 projektu.

Sporazum je potpisan u januaru, a sve u cilju smanjenja ovisnosti o ruskim isporukama prirodnim gasom za evropsko tržište.

Navedeno je rezultiralo održavanjem sastanka između delegacije BH-Gasa i pregovaračkog tima u projektu Shah Deniz 2 i to: SOCAR (Azerbejdžan), BP (Turska, Engleska, Azerbejdžan), Statoil (Norveška) i Total (Francuska).

Eskploatacija Shah Deniz gasnog polja je predviđena u dvije faze, pri čemu je implementacija druge faze kapaciteta 16 milijardi m3 gasa predviđena za 2017. godinu. Trenutno se kapacitet od 8,6 milijardi m3 prirodnog gasa izvozi za Tursku (6,3 milijarde m3), Azerbejdžan (1,5 milijarde m3), Gruzija (0,8 milijarde m3).

Sam projekat predstavlja važan korak u kontekstu diverzifikacije izvora i pravaca snadbjevanja prirodnog gasa za evropsko tržište, a samim tim i za region Jugoistočne Evrope. Nadalje, kompanija SOCAR isporučuje određene količine prirodnog gasa i za ruski Gazprom, što ujedno ukazuje na potencijal gasnih polja kojima raspolaže ova kompanija, navodi se saopćenju BH-Gasa.

Tokom sastanka, održanom u Istanbulu, razgovarano je o mogućnostima i uslovima uključivanja BH-Gasa odnosno gasnog tržišta BiH u sam projekat, te o mogućim tačkama primo-predaje u slučaju postizanja obostrano prihvatljivog sporazuma.

U pogledu primo-predajnih tačaka razmotrene su dvije opcije i to tursko-bugarska i tursko-grčka granica, pri čemu je prva opcija realističnija za BiH imajući u vidu planiranu interkonekciju između Srbije i Bugarske. Vezano za planirane gasne koridore, razgovarano je o projektima Nabucco i Trans Adriatic Pipeline (TAP), kao mogućim projektima koji će biti snadbjevani iz ovog gasnog polja.

Pri tome je od strane SOCAR-a naglašeno da projekat TAP shodno postojećim planovima predstavlja realnu varijantu, a za koji se trenutno izrađuje studija koja će utvrditi osnove ekonomske i tehničke parametre projekta.

Iz BH-Gasa navode da je ovo povoljna opcija za BiH s obzirom da je naša zemlja potpisivanjem Aneksa Ministarske deklaracije u decembru 2008. godine postala jedna od punopravnih partnera u projektu Jadransko-jonske incijative, čiji sastavni dio čini TAP projekat. Iz tog razloga je ujedno BH-Gas tokom prošle godine okončao izradu predinvesticione studije gasifikacije tri kantona u Hercegovini, u cilju interkonekcije sa hrvatskom transportnom gasnom mrežom iz pravca Splita prema središnjoj Bosni.

Priključak na gasni koridor Nabucco

S druge strane, u slučaju implementacije projekta Nabucco, postojećim planovima izgradnje gasovoda Bosanski Brod-Zenica, koji bi se dalje konektovao na već izgrađeni gasovod Donji Miholjac-Slavonski Brod osigurao bi se priključak na ovaj gasni koridor.

"Uspostavom ove saradnje, relativno malo gasno tržište BiH, postalo jedno od mogućih kupaca prirodnog gasa koji će se eksploatisati iz ovog gasnog polja, te se time dovelo u rang ostalih mnogo značajnijih potrošača prirodnog gasa u EU", istakao je Almir Bečeravić, direktor BH-Gasa.

Ovo predstavlja, dodaje, značajan iskorak u kontekstu diverzifikacije izvora i pravaca snadbjevanja prirodnog gasa za BiH, te će u narednom periodu tehničke službe obje kompanije nastaviti sa saradnjom, a sve u cilju definisanja svih neophodnih segmenata u cilju implementacije ove saradnje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.