NavMenu

U projekte na primorju Crne Gore uloženo više od 2 mlrd EUR

Izvor: eKapija Petak, 30.12.2022. 09:43
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/falco)
U prioritetne projekte iz oblasti turizma koji se sprovode na crnogorskom primorju, do sada je uloženo preko 2 mlrd EUR. Posmatrano po opštinama, najviše se investiralo u Tivtu - 1,2 mlrd EUR, dok je u projekte u Herceg Novom uloženo 894,1 mil EUR. U Ulcinju se sprovode projekti vrijedni 26 mil EUR, a u Budvi projekti od 11,7 miliona. Takođe, u toku je realizacija višemilionskih projekata na sjeveru Crne Gore.

Kako je navdeno u informaciji o realizaciji ovih investicija za prvu polovinu 2022. godine, većina projekata se sprovodi u skladu sa obavezama iz ugovora i investicionih programa, sa manjim odstupanjima u pogledu dinamike realizacije planiranih aktivnosti.

Kada je riječ o sjeveru i valorizaciji lokaliteta na na prostoru Bjelasice i Komova, stupio je na snagu ugovor o zakupu lokacije planinskog centra Kolašin 1600, gdje je planirana izgradnja hotelsko turističkog kompleksa ukupne vrijednosti 77 mil EUR. Ugovor o zakupu potpisan je sa konzorcijumom Kolašin 1600, koga čine kompanije Gener 2 sh.p.k. iz Albanije i Ski resort Kolašin 1600 iz Kolašina. Hotelom će upravljati Accor Hotel Group.

Hotel K16 (Foto: Vlada Crne Gore/Studio Synthesis architecture & design)Hotel K16
Aktivnosti na ovom projektu se odvijaju planiranom dinamikom. Nastavljeni su radovi na hotelu K16 i otpočeta je izgradnja apartmanskog objekta Q. Prema podacima investitora, na projektu je angažovano 96 osoba, od čega 56 iz Crne Gore, a preostalih 40 iz inostranstva.

U projekat je do sada uloženo ukupno 7,79 mil EUR, a u periodu od januara do juna ove godine investirano je oko 1,21 mil EUR.

Kada je riječ o projektu na lokaciji vojno-turističkog kompleksa Mediteran na Žabljaku, na kojem je planirana izgradnja hotela Chedi, a koji realizuje konzorcijum CG SKI, prekinut je postupak o provjeri podnijete prijave građenja, a u skladu sa mišljenjem UNESCO-a, koji je dao preporuku da se ne dozvoli gradnja turističke infrastrukture poput hotela u okviru NP Durmitor. U međuvremenu je investitor predao tužbu protiv Crne Gore na ima stvarne štete i izmakle koristi u ukupnoj visini od 26,27 mil EUR.

U izvještaju se navodi i da u prvoj polovini ove godine nije bilo aktivnosti na realizaciji ovog projekta, a ukupna dosadašnja ulaganja iznose oko 1,08 mil EUR.

Iz Vlade navode da je potrebno zaštititi državne interese u sudskom procesu po podnijetoj tužbi, te u daljem postupku obezbijediti konačna mišljenja i eventualne preduslove za valorizaciju u skladu sa zakonskom regulativom i UNESCO ograničenjima.

Boka Place (Foto: Porto Montenegro/ Boka Place)Boka Place
Projekat Porto Montenegro realizuje kompanija Adriatic Marinas u Tivtu, a ulaganja u ovaj kompleks premašila su ugovorenu vrijednost investicije od 450 mil EUR. U marinu je do sada uloženo 839,6 mil EUR, dok je za prvih šest mjeseci investirano 27,2 miliona.

U kompleksu je trenutno u toku izgradnja naselja Boka Place. U kompanijama koje realizuju projekat Porto Montenegro angažovano je 570 osoba, od čega su 443 crnogorski državljani, a 136 stranci.

U projekat Portonovi koji u Kumboru realizuje kompanija Azmont Investments do sada je uloženo oko 830 mil EUR, od čega je 13,65 miliona investirano u periodi od januara do juna ove godine.

U okviru kompleksa otvorene su 32 retail radnje, a do sredine 2023. očekuje se otvaranje novih restorana i tri velike modne radnje najpoznatijih svjetskih brendova. Takođe, početkom ove godine investirano je 2 mil EUR u opremanje dodatnih 50 apartmana, odnosno stanova, pa je sa prethodno opremljenih 47, za izdavanje na raspoloaganju ukupno 97 apartmana.

U cijelom turističkom kompleksu je tokom sezone zaposleno oko 700 ljudi, pri čemu taj broj ne obuhvata zaposlene u prodajnim objektima, za koje se očekuje da će ih biti još oko 650-700, imajući u vidu otvaranje novih objekata.

(Foto: Unsplash/Nikola Vu)
Od početka realizacije projekta Luštica Bay, u ovo turističko naselje uloženo je preko 333 mil EUR, dok je u prvoj polovini ove godine investirano oko 26,79 miliona.

U izvještaju za period od januara do juna 0ve godine, navodi se da su, između ostalog, u toku aktivnosti u okviru naselja Marina Village i Centrale, kao i radovi u okviru Golf zone. Kada je riječ o broju zaposlenih, u menadžmentu kompanija koje upravljaju projektom do juna je bilo angazovano 504 osoba, od kojih su 423 domaći, a 81 strani državljani. Kompanija tokom izvođenja građevinskih radova, u prosjeku zapošljava dodatnih 350 do 400 radnika.

U okviru turističkog kompleksa Plavi horizonti, iza kojeg stoji investicioni fond Qatari Diar, predviđena je izgradnja luksuznog hotela sa 5 zvjezdica kapaciteta 168 smjestajnih jedinica, vila i depandansa sa 78 smještajnih jedinica, spa centra, bazena, restorana, tenis kluba sa terenima, plažnog bara, obalnog šetaliste itd. Planirana je ukupna investicija od 270 mil EUR.

S obzirom na to da dinamika realizacije projekta nije na očekivanom nivou, prethodno Ministarstvo ekonomskog razvoja je pokušavalo da inicira održavanje sastanaka sa investitorom u cilju dobijanja preciznijih informacija o ulaganjima i otvorenim pitanjima u vezi sa realizacijom projekta, ali oni nisu organizovani usljed nemogućnosti prisustva investitora.

Prema informacijama dobijenim od investitora, u projekat je do sada uloženo 81,1 mil EUR, od čega je u izvještajnom periodu utrošeno 1,3 miliona na održavanje lokacije, funkcionisanje kompanije, kao i kamate na zajmove. Trenutno je na projektu angažovan jedan zaposleni.

Mamula Island (Foto: Mamula Island/Mark Anthony Fox)Mamula Island
U Herceg Novom se realizuje i projekat Mamula Island, a ugovor o zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula potpisan je sa kompanijom Orascom Development. Ugovorom je predviđena rekonstrukcija tvrdave Mamula u jedinstven i hotel muzejskog karaktera, kategorije 5 zvjezdica i kapaciteta 34 hotelske sobe, sa ugostiteljskim objektima, spomen sobom , sportskim, edukativnim i pratecim sadžajima, a sve u skladu sa konzervatorskim uslovima. Visina ugovorene investicije je 15 miliona eura,


Ukupna investicija će, prema najnovijim procjenama investitora, premašiti 36,5 mil EUR, bez operativnog budžeta za 2022. godinu, u kojoj se očekivalo otvaranje hotela za komercijalno poslovanje.

U projekat je do sada ulozeno 29,8 mil EUR, od čega u 8,9 miliona u izvjestajnom periodu.

Kada je riječ o broju zaposlenih, u menadžmentu kompanije trenutno je angazovano 17 ljudi, od kojih su 15 domaći, a dvoje strani drtavljani. Za radove na adaptaciji i rekonstrukciji tvrdave Mamula je angafovano 18 podizvođačkih firmi, a broj radnika na ostrvu, uključujući i poslove nadzora, kreće se od 140 do 215 na dnevnoj osnovi.

Kompanija Adriatic Properties se, prilikom zakupa hotela Kraljičina plaža, obavezala da u u hotelski kompleks koji obuhvata hotele Kraljičina plaza, Sveti Stefan i Miločer investira ne manji iznos od 110 mil EUR. Planirano je da budući hotel bude kategorije 5 zvjezdica, kapaciteta 126 smjestajnih jedinica.

Prema posljednjim raspoloživim podacima dobijenim od investitora početkom 2022. godine, u projekat je ukupno uloženo 11,7 mil EUR, ne uključujući sredstva koja su uložena u pokaznu sobu. od ukupnog iznosa, 1,7 miliona uloženo je tokom 2021. godine.

Iz Vlade podsjećaju i da je u 2021. godini kompanija Adriatic properties pokrenula je arbitraini postupak pred Londonskim sudom za međunarodnu arbitražu.

(Foto: Unsplash/Refik Mollabeqiri)
Kada je riječ o hotelima Bellevue i Oliympic u Ulcinju, ugovor o davanju hotela u zakup potpisan je sa konzorcijumom Karisma Hotels Adriatic Montenegro. U izvještaju se navodi da su hoteli hoteli Holiday Village Montenegro i Long Beach hotel Montenegro rebrendirani pod imenom Azul Beach Resort Montenegro.

U projekat je do sada uloženo cca 26 mil EUR kroz dvije investicione faze, kao i jedan milion eura realizovanih za naredne investicione faze, dok je u toku 2021. i 2022. godine ulozeno oko 1,4 mil EUR.

Prema informacijama dobijenim od investitora, ulaganja u 2022. godini iznose oko 800.000 EUR i odnose se na uređenje glavnog restorana u kompleksu Azul Beach Montenegro, nabavku generatora za elektricnu energiju, kao i ulaganja na ostalim restoranima i barovima , kao i plaži u okviru rizorta. Navedena ulaganja realizovana su tokom prvih šest mjeseci 2022. godine.

Prema podacima dobijenim od investitora, u periodu od januara do juna 2022 . godine, u hotelu je bilo zaposleno od 60 do 250 ljudi, uglavnom iz Crne Gore.

Projekat Montrose - Ritz Carlton Montenegro na hercegnovskom dijelu poluostrva Luštica realizuju kompanije Northstar i Equest Capital Limited.

Rizort Ritz-Carlton Montenegro treba da bude hotel od 300 jedinica, mješovitog modela poslovanja, sa 120 hotelskih jedinica i 180 apartmana. Prema ranijim najavama, prva faza projekta, u kojoj će biti izgrađen hotel, 113 apartmana i 13 vila, te četiri restorana, trebalo je da bude završena na ljeto 2023. godine. Kako će, međutim, teći realizacija projekta tek ostaje da se vidi, s obzirom na to da je kompanija Northstar dostavila Ministarstvu finansija 22. jula ove godine dopis kojim obavještavaju Vladu o raskidu ugovora o dugoročnom zakupu zemljišta.

Prema posljednjim podacima dobijenim od investitora, u projekat je od početka realizacije ulozeno 34,34 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.