NavMenu

Novi pravilnici u RS dovode trgovinsku djelatnost u red

Izvor: eKapija Srijeda, 09.02.2011. 14:27
Komentari
Podeli

Ministarstvo trgovine i turizma u Vladi RS na čelu sa ministricom Goranom Zlatković u 2011. godini planira donošenje Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o minimalno-tehničkim uslovima u pogledu poslovnih prostora, opreme, uređaja i potrebne stručne spreme za obavljanje trgovinske djelatnosti.

Ministrica Zlatković za ekapija.ba kaže kako su na osnovu ovlaštenja iz Zakona o trgovini, podzakonskim aktom propisani minimalno-tehnički uslovi u pogledu poslovnog prostora, opreme, uređaja i potrebne stručne spreme za obavljanje trgovinske djelatnosti.

"Nakon usvajanja izmjena i dopuna Zakona o trgovini potrebno je izmjeniti i postojeći Pravilnik u pogledu minimalno-tehničkih uslova, uređaja i opreme za obavljanje trgovinskih djelatnosti kao i propisati iste uslove za djelatnosti koje se realno obavljaju, a za koje uslovi do sada nisu bili propisani", pojašnjava ministrica, naglašavajući kako je planirano i donošenje Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o obliku i načinu vođenja trgovačke knjige.

Ovim Pravilnikom smatra Zlatković pobliže će se urediti oblik i način vođenja trgovačke knjige za trgovinu na veliko, trgovačke knjige za trgovinu na malo, trgovačke knjige za trgovinske usluge i vrste robe koja se od fizičkog lica ne može uzeti u komisionu prodaju.

Planirano je i donošenje Pravilnika o sadržaju i formi obavještenja kao i rokovima za dostavljanje podataka o proizvodima i uslugama bitnim za životni standard stanovništva.

"Pravilnikom će se odrediti za koje proizvode i usluge bitne za životni standard stanovništva će privredni subjekti dostavljati obavještenja o cijenama radi praćenja, podatke koje to obavještenje sadrži kao i rokove i način dostavljanja tih podataka. Dobijeni podaci će služiti za eventualno uvođenje nekih od mjera neposredne kontrole cijena ako se za to ispune uslovi u skladu sa Zakonom o regulisanju cijena", kaže Zlatković.

Osim navedenog Ministarstvo ima u planu donošenje uredbi (Uredba o određivanju fiksne cijene, Uredba o određivanju najviše cijene, Uredba o određivanju najniže cijene, Uredba o načinu formiranja cijena, Uredba o vraćanju cijena na prethodni nivo).

"Navedene uredbe će se propisati kada za to budu postojale potrebe, odnosno ako i pored preduzetih mjera ekonomske politike nastupe ili mogu nastupiti veći poremećaji na tržištu, radi sprečavanja monopolskog formiranja cijena, radi utvrđivanja prodajnih cijena proizvoda koji se koriste za intervenciju na tržištu i radi zaštite životnog standarda", naglašava ministrica.

E. Kokor

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.