NavMenu

Telekom, m:tel i One osvojili frekvencijske resurse u opsezima 700 MHz i 3,6 GHz - Do kraja 2030. godine 5G mreža na teritoriji cijele Crne Gore

Izvor: eKapija Srijeda, 28.12.2022. 07:35
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/F. Muhammad)
Na aukciji radio-frekvencijskog spektra, koju je sprovela Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), Crnogorski Telekom, m:tel i One Crna Gora, osvojili su frekvencijske resurse u opsezima 700 MHz i 3,6 GHz.

Kako su saopštili iz EKIP-a, Crnogorski Telekom je na aukciji osvojio 2x10 MHz u opsegu 700 MHz i 140 MHz u opsegu 3,6 GHz, dok je m:tel osvojio 2x10 MHz u opsegu 700 MHz i 120 MHz u opsegu 3,6 GHz. Kompanija One osvojila je 2x10 MHz u opsegu 700 MHz i 120 MHz u opsegu 3,6 GHz.

- U postupku aukcije spektra ostvaren je prihod u iznosu od 8,83 mil EUR koji se uplaćuje u budžet Crne Gore. U odnosu na početne cijene, tokom aukcije spektra postignuto je uvećanje jednokratne naknade u iznosu od 1,08 mil EUR ili 14% - navodi se u saopštenju Agencije.

Dodaju da će konačnu odluku o izboru ponuđača u postupku javnog nadmetanja donijeti u sredinom januara 2023. godine, a operatori će biti obavezni da u roku od 15 dana od dana donošenja odluke uplate ukupan iznos od 8,83 mil EUR u budžet Crne Gore.

- Crnogorski Telekom treba da uplati iznos od 3,1 mil EUR, kompanija One Crna Gora iznos od 2,97 miliona i m:tel iznos od 2,75 mil EUR - navodi se u saopštenju.

Iz EKIP-a podsjećaju da su na osnovu rezultata aukcije spektra, koja je sprovedena krajem 2021. godine, operatori u budžet Crne Gore uplatili jednokratnu naknadu u visini od 7,08 mil EUR, od čega M:tel 5,9 miliona, One Crna Gora 825.011 EURi Crnogorski Telekom iznos od 350.000 EUR.

Kako je saopšteno, pripreme za sprovođenje postupka javnog nadmetanja za dodjelu radio-frekvencija iz opsega 700 MHz, 3,6 GHz i 26 GHz, koji su od strane mobilne industrije prepoznati kao "pionirski 5G opsezi" su započete početkom 2022. godine, nakon okončanja postupka dodjele raspoloživih radio-frekvencija iz opsega 900 MHz, 1800 MHz, 2 GHz i 2,6 GHz.

- Nakon završenih priprema, Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost je na osnovu Zakona o elektronskim komunikacijama, na sjednici Savjeta od 26. oktobra donijela odluku o pokretanju postupka javnog nadmetanja za dodjelu odobrenja za korišćenje radio-frekvencija iz opsega 700 MHz, 3,6 GHz, 26 GHz za realizaciju javnih mobilnih elektronskih komunikacionih mreža. Odlukom je bilo propisano da se javno nadmetanje sprovodi metodom aukcije spektra - pojašnjeno je.

Predmet javnog nadmetanja za dodjelu odobrenja za korišćenje radio-frekvencija za realizaciju javnih mobilnih elektronskih komunikacionih mreža je bilo 2x30 MHz spektra iz uparenog dijela opsega 700 MHz, 10 MHz iz neuparenog dijela opsega 700 MHz, 380 MHz iz opsega 3,6 GHz i 1000 MHz iz opsega 26 GHz.

- Sve dodjele su sa periodom važenja od 15 godina, a radio-frekvencije su raspoložive za korišćenje od dana izdavanja odobrenja - dodaju.

Nakon završene aukcije spektra, utvrđeni su konačni rezultati u pogledu širine i granica frekvencijskih blokova koji se dodjeljuju mobilnim opertorima i ostvarenih iznosa jednokratnih naknada za dodjelu odobrenja, koje nakon završetka aukcije svaki pobjednik aukcije treba da uplati u budžet Crne Gore.

- Dodijeljeni su svi resursi iz uparenog dijela opsega 700 MHz i iz opsega 3,6 GHz, dok su ponuđeni blokovi iz neuparenog dijela opsega 700 MHz i iz opsega 26 GHz ostali nedodijeljeni, zbog nezainteresovanosti operatora za njihovu dodjelu i korišćenje - naveli su iz Agencije.

Agencija je proces dodjele spektra oblikovala saglasno ciljevima koji se žele postići i uz potpuno uvažavanje stanja na našem tržištu, u transparentnoj proceduri zasnovanoj na najboljoj uporednoj praksi. Radio-frekvencijski resursi koji su bili predmet dodjele su dostupni za implementaciju MFCN sistema uz potpunu primjenu principa tehnološke neutralnosti, što će vjerujemo dovesti do njihove maksimalne valorizacije.

Kako navode, u predmetnom postupku dodjele radio-frekvencija Agencija je nastojala da pažljivim kreiranjem uslova u najvećoj mogućoj mjeri zadovolji potrebe mobilnih operatora u pravcu daljeg razvoja mobilnih elektronskih komunikacionih mreža i usluga u Crnoj Gori.


- Mobilni operatori su obavezni da ispune visoke zahtjeve u pogledu obima i dinamike pokrivanja signalom mreže i u pogledu razvoja 5G mreže. Svaki nosilac odobrenja je obavezan da do kraja 2026. godine obezbijedi pokrivenost najmanje 98% stanovništva Crne Gore signalom mreže koji omogućava funkcionalni prenos podataka ka korisniku brzinom od 10 Mb/s ili više i najmanje 75% stanovništva Crne Gore signalom mreže koji omogućava funkcionalni prenos podataka ka korisniku brzinom od 30 Mb/s ili više, s tim da do kraja 2030. godine mora biti omogućena brzina ka korisniku od 100 Mb/s ili više, te da pokrije najmanje po pet nepokrivenih ruralnih oblasti i obezbijedi neprekidnu pokrivenost signalom mreže svih autoputeva i svih magistralnih puteva u Crnoj Gori - pojašnjeno je.

Do kraja 2024. godine će, ističu iz EKIP-a, 5G mreža biti dostupna u svakoj opštini u Crnoj Gori, do kraja 2026. godine će signalom 5G mreže biti pokriveno najmanje 50% ukupnog stanovništva Crne Gore, a do kraja 2030. godine sva naseljena mjesta, autoputevi i magistralni putevi.

- Za postizanje navedenih zahtjeva mobilnim operatorima će biti potrebno da izgrade elektronsku komunikacionu infrastrukturu i instaliraju opremu na velikom broju lokacija, od kojih će značan broj biti potpuno nove lokacije - dodaju.

Rezultati aukcije spektra potvrđuju stabilnost, predvidivost i potencijal za dalji razvoj tržišta elektronskih komunikacija.

- Takvom trendu u kontinuitetu doprinos daju visoka stručnost i kompetentnost Agencije u oblasti upravljanja radio-frekvencijskim spektrom, kao i drugim poslovima vezanim za regulaciju tržišta, a koje Agencija kao nezavisni regulatorni organ sprovodi od njenog osnivanja - zaključuju iz EKIP-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.