Izvor: eKapija | Utorak, 08.02.2011.| 16:09

Sutra odluka o tunelu Vijenac: Slovenačka firma Primorje nasljednik SCT-a?

Javno preduzeće "Autoceste FBiH" održat će sutra sastanak na kojem će biti donesena odluka o metodu izbora izvođača radova na izgradnji tunela Vijenac, na autocesti Koridora VC, nakon što je prošle sedmice raskinut ugovor sa slovenačkom firmom SCT.

Erdal Trhulj, direktor Autocesta FBiH, potvrdio je ranija nagađanja da su moguća dva rješenja, izbor drugoplasirane firme sa prethodnog tendera ili raspisivanje novog javnog poziva. On je također potvrdio da, iako se odluče za novi tender, domaće kompanije nemaju izgleda da budu lider u ovom projektu. Uslov Evropske banke za obnovu i razvoj jeste da je pobjednik na konkursu u zadnjih pet godina radio sličan projekat.

"S obzirom da naše kompanije nemaju ovu referencu, ne mogu biti samostalni izvođači. S druge strane, oni kao partneri projekta mogu zadovoljiti sve kriterije Evropske banke za obnovu i razvoj i to je šansa koju oni mogu iskoristiti", istakao je Trhulj za eKapiju.

Ukoliko ne bude novog tendera, posao će biti povjeren kompaniji Primorje iz Slovenije. Ona je na prvom tenderu bila druga iza SCT-a, sa ponudom oko 62 miliona eura.

Podsjećamo, Tunel Vijenac dug je tri kilometra, a izgradnja je ugovorena za 54 miliona eura. No, kako je građevinska kompanija SCT bankrotirala, ugovor je raskinut te je cijeli proces odabira izvođača vraćen na početak.

N.V.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.