NavMenu

Sve veći interes za uzgoj malina

Izvor: eKapija Utorak, 08.02.2011. 16:53
Komentari
Podeli

Poljoprivrednici u BiH se sve više okreću uzgoju malina. Stručnjaci ističu da razlog sve većoj potražnji leži u povećanim ulaganjima u prerađivački sektor jagodičastog voća u BiH, ali i velika potražnja za njim na inozemnom tržištu. Osim toga ovi proizvodi i na domaćem i stranom tržištu postižu najviše tržišne cijene u poređenju sa ostalim poljoprivrednim usjevima.

Sve to je rezultiralo time da se poljoprivrednici sve više okreću uzgoju te kulture. To su prepoznale i mikrokreditne organizacije (MKO). Tako Partner mikrokreditna fondacija u suradnji sa američkim USAID-om realizira projekt REGA čiji je cilj povećanje proizvodnje i kvalitete jagodičastog voća, te lakši pristup financijskim sredstvima. U tu svrhu je dizajniran i poseban kreditni proizvod Voćko, koji je prilagođen poljoprivrednicima koji žele da započnu ili prošire proizvodnju jagodičastog voća.

Iz Partera kažu da je planom za Federaciju, koji je sačinio Poljoprivredni fakultet Sarajevo, za 2009. i 2010. godinu bilo predviđeno da se ukupno posadi 250 dunuma maline. U okviru REGA projekta u FBiH je zasadima maline pokriveno 470 dunuma što predstavlja 188 posto predviđene površine, odnosno 53 posto površine ukoliko promatramo cijeli period na koji se plan odnosio (do 2015. godine predviđeno 880 dunuma).

"U većini dijelova BiH urod maline, koja je najviše zastupljena ovim projektom, prošle godine bio je i bolji nego što se predviđalo. Naši klijenti su u prosjeku imali prinose između 1.350 i 1.500 kilograma po dunumu. Također, otkupna cijena maline u prošloj sezoni bila je veoma prihvatljiva i kretala se u rasponu od 2,5 do 2,8 KM po kilogramu`", kažu nam iz Partnera.

Ovo nije jedini projekt ovakve vrste u BiH. U velikom broju gradova se počelo raditi na uzgoju malina. Jedna od firmi koji planira povećanje nasada maline kod kooperanata je visočka FRUTTI FUNGHI koja planira sadnju novih 53 dunuma maline. Radi se o posebnoj vrsti maline koja će imati urod već u osmom mjesecu ove godine. Projekt je podržao i UNDP koji je već obavio ispitivanje tla tako da su sve pripremne radnje za sadnju maline na ovom području završene.

D.Kozina

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.