NavMenu

BiH se mora pripremiti za buduću zonu slobodne trgovine Zapadnog Balkana

Izvor: Fena Četvrtak, 09.02.2006. 14:42
Komentari
Podeli

Društvo ekonomista Sarajevo pozdravlja inicijativu Evropske unije o formiranju zone slobodne trgovine zemalja zapadnog Balkana kojom bi osim BiH bile obuhvaćene Hrvatska, Srbija i Crna Gora, Makedonija, Albanija te smatra da bi ključnu ulogu u podizanju konkurentnosti bh. privrede u toj integraciji morale odigrati državne institucije.

Nedovoljna angažiranost državnih institucija prilikom sklapanja ugovora o slobodnoj trgovini sa susjednim zemljama i neadekvatno subvencioniranje domaće privredne proizvodnje od države dovelo je BiH u poziciju da uopće nije konkurentna na inozemnim tržištima. Takvi ugovori dali su poticaj međusobnoj saradnji, ali su također i zbog različitih državnih poreznih regulativa i niske koordinacije u primjeni instrumenata ekonomskog razvoja dali i niz ograničenja. U vezi s novom inicijativom EU Društvo ekonomista pokrenut će javnu debatu, a 9. februara 2006. godine organizirat će tribinu koja će biti prilika da naučni radnici, eksperti, biznismeni i službenici u državnoj administraciji i učesnici u donošenju društvenih odluka razmijene mišljenje o značaju predložene integracije za budući razvoj BiH i brzinu njenih integracija u EU. Pokrenut će se debata kako bi BiH u okviru nove zajednice dobila adekvatno mjesto. Prvi razgovori o novoj zajednici očekuju se u martu 2006. godine, međutim cilj je da ta zajednica što kraće traje, a to znači čim prestane potreba za njenim postojanjem da će BiH, kao i ostale četiri zemlje biti spremna za integracije u EU.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.